• SPACE 2020
  • 06.05.2020. 19:00
  • Rennes, Francuska

Koronavirus otkazao i Međunarodni sajam stočarstva SPACE 2020

Otkazan je i Međunarodni sajam stočarstva SPACE 2020 za koji je planirano da će biti održan od 15. do 18. rujna ove godine. Organizatori žele izbjeći nekontrolirane rizike za sudionike.

Foto: Vedran Stapić
  • 283
  • 23
  • 0

Iako su još prije dvadesetak dana organizatori 34. Međunarodnog sajma stočarstva SPACE 2020 optimistično planirali njegovo održavanje, stigla nam je obavijest kako je zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, ovo još jedan u nizu odgođenih događaja. Podsjetimo, SPACE 2020 u gradu Rennes u Francuskoj se trebao održati od 15. do 18. rujna. 

Teško je postići fizičku distancu

"S obzirom na neizvjesnu situaciju i zdravstveno stanje zbog pandemije vjerujemo da je važno donijeti ovakvu odluku i prije nego što smo to zamislili", poručuju organizatori. 

Naime, mjere za sprječavanje razvoja infekcije će se zahtijevati i u rujnu, a gotovo je nemoguće poštivati ih na ovakvom sajmu zbog velikog broja ljudi. Bilo bi teško postići fizičko distanciranje na tribinama, u redovima, konferencijskim prostorima, restoranima i prijemima.

Treba podsjetiti da ovaj događaj svake godine okuplja više od 1.400 izlagača od kojih je trećina inozemnih što opravdava njegov značajan međunarodni karakter. Posjeti ga više od 100.000 posjetitelja, uključujući više od 14.000 iz 120 različitih zemalja. Jasno je da međunarodni sudionici neće moći sudjelovati zbog ograničenja putovanja koja vrijede do daljnjeg.  

Tema prošlogodišnjeg sajma su bile "Nove klimatske prakse i tehnologije", a kako je to izgledalo pogledajte ovdje.

"Izlagači, dobavljači i partneri moraju nekoliko mjeseci unaprijed planirati i financijski se obvezati, kako bi sudjelovali na SPACE-u. S obzirom na neizvjesnu situaciju, smatramo da je važno izbjeći financijski rizik", poručuju organizatori.

SPACE generira oko 91 milijun eura

SPACE je dugoočekivani događaj za poljoprivredni sektor i daje važan doprinos poljoprivrednoj industriji, što je od vitalne važnosti ne samo francuske poljoprivrede. Današnja usredotočenost na sve veze u lancu opskrbe hranom dokaz je važnosti poljoprivrede u gospodarstvu svake države svijeta.

SPACE u Rennesu 33. put okupio europske stočare

Ovaj sajam nudi znatne ekonomske koristi za tu francusku regiju, a kalkulacija ekonomskog utjecaja UNIMEV procjenjuje se da generira oko 91 milijun eura lokalnom gospodarstvu. Što direktnih - kao što su organizacija sajma, prihod od prodaje usluga i zakupa prostora, što indirektnih - smještaja, ugostiteljstva i raznih drugih turističkih usluga.

"Potpuno smo svjesni važnosti svih ovih pitanja i posljedica za naše sudionike i partnere, ali prije svega smo vođeni zabrinutošću da se izbjegnu nekontrolirani rizici za naše sudionike, stoga smo donijeli ovakvu odluku", stoji u priopćenju za javnost.

Planirano je da će se idući SPACE održati od 14. do 17. rujna 2021. godine u izložbenom centru Rennes u Francuskoj.


Tagovi

SPACE Međunarodni sajam stočarstva Francuska Rennes Pandemija Covid-19


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #kukuruz

Koliko znaš o kukuruzu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku