Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 13.09.2019. 12:00
  • Rennes

SPACE u Rennesu 33. put okupio europske stočare

Posjetili smo vodeći specijalizirani stočarski sajam u Francuskom gradu Rennesu. Donosimo reportažu i brojne kadrove s ovog prestižnog sajma.

Foto: Vedran Stapić
  • 871
  • 195
  • 0

U središtu Francuske pokrajine Bretanje, na sajamskom prostoru u Rennesu od 10. do 13. rujna 2019. održava se poljoprivredni - ponajviše stočarski sajam - SPACE 2019. 

Uz nezaobilazni njemački EuroTier vodeća je to europska manifestacija ovoga tipa, a kada je u pitanju proizvodnja mesa, mlijeka, jaja i svega vezanog uz to. SPACE je u svom 33. izdanju ponudio mnogo i izlagačima i posjetiteljima, a organizatori vole istaći kako generiraju nužne promjene potrebne da sektor stočarstva kontinuirano evoluira, hrani stanovništvo i skrbi o planetu. 

Rado dodaju da je prema uglednom časopisu 'The Economist' francuski model poljoprivrede proglašen najodrživijim globalno, što ih postavlja u poziciju svojevrsnog uzora, a sajamskoj kući daje konkurentsku prednost na toj sceni.

Ovogodišnji SPACE privukao je gotovo 1.400 izlagača, a podatak da je 35% inozemnih opravdava i opisuje njegov međunarodni karakter. Čak je 40 zemalja u tom smislu zastupljeno na sajmu, a 200 tvrtki se po prvi puta predstavilo posjetiteljima.

SPACE u Rennesu ponajviše je stočarski sajam

Sajmom dominiraju domaći izlagači, ali brojni su i iz okolnih zemalja – Nizozemske (61), Njemačke (59), Italije (47), Belgije (35), Danske (24), Engleske (23), Španjolske (21) pa i SAD-a (36) te Kine (26) i drugih.

110.000 posjetitelja

Čak 60.000 kvadratnih metara površine zakupili su poduzetnici, od čega je polovica u zatvorenim prostorima. Koliki sajam ima utjecaj na ovu regiju govori podatak da je prošle godine privukao 14.000 inozemnih gostiju iz 120 zemalja svijeta. Lanjski je SPACE posjetilo ukupno više od 110.000 posjetitelja. Sajam svake godine pohode i brojne delegacije i visoki predstavnici različitih država, a afrički poduzetnici često ističu kako je SPACE ključan sajam upravo za njihova tržišta.

Osim poveznice ponude i potražnje SPACE iz godine u godinu posebnu pažnju daje i inovacijama. Njihov je ocjenjivački sud ovoga puta zaprimio i obradio 135 prijava inovatora, od čega je njih 46 dobilo vrijedna priznanja u kategorijama održivosti, zdravlju i dobrobiti životinja, digitalnim tehnologijama i poboljšanju uvjeta rada.

Prema uglednom časopisu 'The Economist' francuski model poljoprivrede proglašen je najodrživijim globalno, što ih postavlja u poziciju svojevrsnog uzora, a sajamskoj kući daje konkurentsku prednost na toj sceni.

Najviša priznanja dobili su: Aptimiz, mobilna aplikacija za mjerenje i analizu utroška radnog vremena u poljoprivredi, Eye Breed uređaj za inseminaciju, Chill Sensor iDOL 120 za mjerenje temperature kod uzgoja brojlera i Tell-Me alat za kolaboraciju i projektni management.

Dio konferencijskog programa, kao i izlagačkog prostora bio je posvećen klimatskim promjenama i dobrim praksama, a ove je godine i akvakultura dobila svoj dio sajma.

U bogatom konferencijskom programu na SPACE 2019 održano je gotovo stotinu različitih događanja, predavanja, okruglih stolova, radionica, prezentacija, konferencija za medije i sl.

Farma od 750 životinja

Izložbe i aukcije domaćih životinja najveća su atrakcija sajma. Različite pasmine goveda prodefilirale su odlično opremljenom prezentacijskom i aukcijskom dvoranom – 560 grla goveda, čak 13 različitih vrsta tijekom četiri dana trajanja sajma. Tu je i kolekcija desetak vrsta ovaca i koza od 180 grla. 

Sudeći prema broju životinja može se izvesti zaključak kako je sajam na ta 4 dana postao farma od 750 životinja. Farma na kojoj se potroši 65 tona slame, 35 tona kukuruzne silaže, 19 tona sijena, 5 tona sojine sačme i 15 tona različite druge stočne hrane. 45 zaposlenika brine o životinjama, uz dodatnu pomoć 8 vozača i 25 pomoćnika koji održavaju higijenu. 

Kroz sajam je prošlo 110.000 posjteitelja 

Izloženih 340 mliječnih krava dalo je samo na sajmu kroz četiri dana 35.000 litara mlijeka.

Prva smjena ovim radnicima kreće prije zore, u 4:00 sata ujutro. U 6:00 sati im se pridružuju drugi djelatnici koji s vlasnicima izloženih životinja naredna 3 sata pripremaju izložbeni prostor i životinje kako bi spremni dočekali prve posjetitelje sajma.

Otići na SPACE u Rennes?

Prema viđenom sajam je odlično posjećen, a komunikacija i orijentacija krajnje jednostavna, zahvaljujući dobrom sustavu oznaka. Tu je i korisna besplatna mobilna aplikacija za pametne telefone i druge uređaje, koja uvelike pomaže informiranju posjetitelja.

Nije nam baš blizu, ali uz povoljne avionske veze, dobar su izbor i ovdašnje željeznice. Primjerice, povratna karta od Pariza do Rennea stoji stotinjak EUR-a, vlak tu dionicu prelazi velikim brzinama za manje od 3 sata, a nerijetko i preko 300km/h. 

Dolaskom u grad Rennes pod brigom ste sajma. Organizatori su se pobrinuli da svi posjetitelji SPACE imaju besplatan i organiziran prijevoz s lokalnog željezničkog kolodvora, ali i drugih lokacija u gradu.

Ulaz na sajam je besplatan za sve one koji na njega dolaze iz drugih država, ali uz obaveznu prethodnu registraciju putem njihovih mrežnih stranica. Za sve ostale, Francuze i one koji se ne žele registrirati jednodnevna karta košta 17, a dvodnevna 22 eura.

Cijene hrane i pića također su 'europske'. Ručak se kreće između 15 i 25 eura (za što se u 'špici' čeka u redovima), dok ćete za pola litre lokalnog piva platiti 8 eura.

Sajam generira 90 milijuna eura lokalnoj ekonomiji

Koliki je utjecaj sajma na ekonomiju ovog kraja govori informacija kako je, prema međunarodnoj studiji rađenoj 2018. godine kalkulacija ekonomskog utjecaja UNIMEV pokazala da SPACE generira više od 90 milijuna EUR-a za lokalne ekonomske aktivnosti. Što direktnih - kao što su organizacija sajma, prihod od prodaje usluga i zakupa prostora, što indirektnih - smještaja, ugostiteljstva i raznih drugih turističkih usluga.

Ove se izložba danas intenzivno promovira i jača svoj utjecaj prije svega na velikim globalnim tržištima poput Kine, Indije, Rusije, brojnih afričkih zemalja, ali i mnogih drugih. 

Dakako, izložena je i moćna mehanizacija 

Respektabilna je brojka od gotovo stotinu stranih novinara iz 36 zemalja koji su se akreditirali i izvještavali s ove manifestacije.

Svakako nećete pogriješiti ako se odlučite posjetiti ovu izložbu jer ponuda je iznimna, a širina strukture izlagača zasigurno može pomoći svima onima koji razmišljaju o razvoju svog poslovanja.


Fotoprilog


Tagovi

SPACE Rennes Francuska Sajam Reportaža


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)