Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija zemljišta
  • 28.02.2016. 18:00

Komasacijom se nikome neće ništa oduzeti

U Zdencima poljoprivrednicima predstavljen pilot projekt komasacije.

  • 889
  • 121
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište u Zdencima je organizirala skup vlasnika i posjednika iz istoimene katastarske općine kako bi ih informirala o provođenju komasacije koji se odvija u sklopu pilot projekta Ministarstva poljoprivrede i Agencije za zemljište. Katastarska općina Zdenci je veličine oko 3,5 tisuće ha i sadrži oko 70% državnog zemljišta, a ostalo je privatno. Od te količine hektara tamo postoji sedam do osam tisuća katastarskih čestica.

Komasacija nema nijedan negativan učinak!

Predavanje je vodila ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević: "Komasacijom se male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta sjedinjuju u veće i uređenije, uređuju putne i kanalske mreže te sređuju stvarno pravni i drugi odnosi na zemljištu.

Provodi se s ciljem okrupnjivanja posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije, radi njihovoga ekonomičnijeg iskorištavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, osnivanja i izgradnje poljoprivrednih puteva, vodnih građevina za melioracije te izvođenja ostalih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi.

Svi su jednaki, nema velikih i malih

Očekivali smo da će na ovim prezentacijama biti velikih problem i puno pitanja od strane poljoprivrednika, no uočili smo da su oni educirali i znaju o čemu se radi. Ono što je najvažnije, je da komasacija neće nikome ništa oduzeti, a također treba reći da u ovoj priči nema malih i velikih, svi su jednaki. Prije nego što krenemo s komasacijom, obavit ćemo razgovore sa svakim poljoprivrednikom ponaosob kako bi imali stvarni uvid stanja na terenu", rekla je između ostalog Mičević.

Neki su sami izvršili komasaciju

Zdenački poljoprivrednici bili su prepuni pitanja, a zanimljiv je slučaj Zdenka Inhofa iz Bankovaca koji kako je kaže, već ranije sam sebi napravio komasaciju: "Ovim što smo čuli ja sam itekako zadovoljan jer komasacijom samo možemo imati korist. Imam gospodarstvo preko 30 godina i komasaciju samo tako reći već sam napravio jer sam postojeću zemlju koju sam naslijedio okrupnjavao kupujući od susjeda, mijenjao s drugima i tako sam napravio da je sva moja zemlja oko mog gospodarstva. Komasacija će po mom mišljenju donijeti jedno uređenje u poljoprivredi koje je nužno za nas koji se time bavimo", zaključio je Inhof, a prenio Info centar Virovitica.

Zdenačkim poljoprivrednicima na kraju su grafički prikaz komasacije predstavili djelatnici tvrtke koja je izradila idejni projekt komasacije za katastarsku općinu Zdenci.


Tagovi

Komasacija Zemljište Blaženka Mičević Tomislav Durmić


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znamo da su vijesnici proljeća, a jeste li znali da ljubičice imaju i ljekovita svojstva?!🌿❣ #Mostar