Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija zemljišta
  • 18.02.2016. 08:30

Komasacija nema nijedan negativan učinak

Ciljevi pilot projekata komasacije su okrupniti zemljište poljoprivrednicima koji imaju najrascjepkanije površine u državi.

  • 2.374
  • 216
  • 0

Puno je poljoprivrednika koji imaju problem sa poljoprivrednim zemljištem.

"Imam 100 krmača i 80 hektara zemlje. Jedan dio zemljišta je prilično rascjepkan i rasprostire se na prostoru od oko 35 km", govori Marijan Lučić, svinjogojac iz Gundinaca koji se nada kako će nakon ovog projekta postati konkurentiji.

Država kreće u komasaciju

"Radimo pilot projekte komasacije na pet lokacija. Osim Općine Gundinci u Brodsko-posavskoj, pilot lokacije su i Općina Zdenci u Virovitičko-podravskoj, Općina Vratašinec i Podturen u Međimurskoj, Cerovlje u Istarskoj te Općina Udbina u Ličko-senjskoj županiji.

Odabirali smo lokacije na kojima su najveći problemi. Gledali smo stanje katastra i zemljišne knjige, stanje ARKOD-a, Upisnika proizvođača. Želimo znati kako Zakon o komasaciji koji smo donijeli funkcionira u praksi", govori Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za zemljište.

Puno je poljoprivrednika zainteresirano, a krajnji cilj je stvoriti vrijedne nekretnine na tržištu i stvaranje povoljnijih uvjeta za proizvodnju, u prvom redu smanjenje ulaznih troškova u poljoprivredi. Stanje će nakon provedbe projekata biti zaokruženo, a sa zemljištem će u red dovesti i zemljišne knjige i katastar. Svi u komasaciju ulaze i izlaze sa jednakom površinom, a postupak je potpuno oslobođen plaćanja i poreza.


Tagovi

Komasacija zemljišta Poljoprivredno zemljište Gundinci Predavanje Marijan Lučić Blaženka Mičević


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]