Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 12.05.2019. 13:30
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Kakva je budućnost hrvatskog ribarstva i kako kontrolirati ribolov na Jadranu?

Kakvo je stanje hrvatskog ribarstva, što donosi Prijedlog EU plana za malu plavu ribu u Jadranu, s kojim su izazovima suočeni hrvatski ribari i koji su zadaci države u osiguranju budućnosti ribarstva – doznat ćemo u Šibeniku.

Foto: Pixabay/Commander05
  • 243
  • 26
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede organizira "Konferenciju o ribarstvu” 13. i 14. svibnja u Šibeniku, u okviru koje će predstaviti novi sustav za kontrolu ribarstva na Jadranu. Konferencija i sustav nadzora sufinancirani su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, najavljuju iz Ministarstva.

Kako navode, tijekom dvodnevne konferencije predstavnici ribarskog sektora, znanstvene zajednice te resornih ministarstava, raspravljat će o ključnim temama: stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi te financiranju ribarskog sektora. Sudionici konferencije razmijenit će mišljenja o digitalizaciji i razvoju mobilnih aplikacija u ribarstvu, provedbi lokalnih razvojnih strategija te športskom i gospodarskom ribolovu, kao i drugim temama razvoja ribarstva kao strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.
 
"Ribolov male plave ribe najvažniji je dio hrvatskog ribarstva, broji preko 200 plovila te izravno zapošljava oko 1.400 ljudi. O njemu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe koja zapošljava oko 3.300 ljudi, ali i djelatnost uzgoja tuna. Tu je i koćarski ribolov koji broji flotu od preko 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17.000 tona u vrijednosti od 100 milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi.

Hrvatska je predvodnik u održivom upravljanju ribljim stokovima na Jadranu, doslijedno provodi plan upravljanja stokovima te usko surađuje sa međunarodnom znanstvenom zajednicom i ribarima. Poseban uspjeh postigli smo uspostavom trogodišnjeg režima stroge zaštite Jabučke kotline, najvažnijeg mrijestilišta u Jadranskom moru", stoji u najavi.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Konferencija o ribarstvu Šibenik Mala plava riba Jadran Održivo upravljanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zeleno, što volim zeleno 🥰
Prekrasna pšenica, kao najfiniji tepih.
Godit će joj kiša koju najavljuju idućih dana.
Snimljeno u Osijeku i okolici Ernestinova.
#proljeće #MojaSlavonija