Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 04.04.2022. 12:00
  • Mostar, BiH

Izabrana najbolja vina - šampion Mostarskog sajma stiže iz Iločkih podruma

Vino Iločkih podruma - Traminac - izborna berba prosušenih bobica osvojilo je veliku zlatnu medalju s 93 boda.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 177
  • 37
  • 0

Vinogradari i vinari iz BiH te zemalja okruženja, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Mađarske, spremno su se odazvali pozivu Sajma Mostar te je na ocjenjivanje, uzevši u obzir sve objektivne okolnosti, pristigao respektabilan broj od 86 uzoraka vina. Tek dva nisu zadovoljila.

"S obzirom na ovu činjenicu, sa sigurnošću možemo još jednom zaključiti kako je ocjenjivanje vina na Sajmu u Mostaru i dalje bez sumnje vrlo značajno i neupitno relevantno mjesto na kojem proizvođači mogu dobiti objektivnu sliku stanja i razine kakvoće svojih vina", piše prof. dr. sc. Bernard Kozina u osvrtu na ocjenjivanje vina 2022. na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar koji se održava od 5. do 9. travnja.

Šampion Sajma u Mostaru 2022. je vino Iločkih podruma - Traminac - izborna berba prosušenih bobica koje je osvojilo veliku zlatnu medalju s 93 boda. Blatina grand Cru Vinarije Čitluk s 90 bodova pobjednik je u kategoriji "vina sorte blatine" i okićeno je zlatom. Vino Teuta Trnjak, također iz čitlučke Vinarije, osvojilo je zlatnu medalju u skupini crnih mirnih vina s osvojenih 87,7 bodova.

Licencirani degustatori iz cijele regije ocjenjivali vina 

Graševina vrhunska, iz Iločkih podruma, osvojila je zlato u kategoriji "skupine bijelih mirnih vina" s osvojenih 88 bodova. Pobjednik skupine vina sorte žilavka je vino Hercegovina produkta iz Čitluka - Žilavka Zlatna dolina koje je osvojilo zlatnu medalju s 86,5 bodova.  Priznanja će najboljim vinima biti dodijeljena u sklopu Sajma u srijedu, 6. travnja. 

"Kao što smo činili i prethodnih godina, u osvrtu na ocjenjivanje nastojimo iznijeti neke činjenice i detalje koji grade sliku posebnosti i jedinstvenosti svakog ocjenjivanja za sebe. U tom pogledu možemo krenuti s činjenicom da smo na ovom ocjenjivanju imali samo dva uzorka koja nisu udovoljila kriterijima za osvajanje neke od medalja, što je pouzdan znak da je opći nivo objektivne kakvoće vina podignut jako, jako visoko, čemu se svi trebamo veseliti i željeti da tako i nadalje ostane”, naveo je između ostalog Kozina u svom osvrtu. 

Što se tiče izbora najboljeg vina, ističe kako su svjedočili činjenici da je pobjedničko vino sorte blatina svojom kakvoćom, i u skladu s tim postignutom ocjenom, superiorno nadvisilo ostala vina u konkurenciji, dok je pobjedničko vino sorte žilavka dobiveno nakon međusobnog ogledavanja, "pripetavanja" tri uzorka koji su imali vrlo bliske vrijednosti postignutih ocjena.

Profesor Kozina predsjedavao žirijem (Foto: Mostarski sajam)

U skupini ostalih bijelih mirnih vina (bez vina sorte žilavka) pobjedničko vino je postignutom ocjenom superiorno nadmašilo konkurenciju, dok je u skupini ostalih crnih mirnih (bez vina sorte blatina) pobjednik dobiven u "pripetavanju" između dva uzoraka u kojem je, vrlo je zanimljivo, pobjednik postalo vino sorte trnjak. U apsolutnoj kategoriji, kategoriji najbolje ocijenjenog vina, što donosi titulu šampiona natjecanja s ocjenom od 93 boda, odabran je uzorak predikatnog Traminca atribucije izborne berbe prosušenih bobica iz Iloka, odakle su i ranije često pristizali šampioni. 

"Imali smo veći broj uzoraka vina sorte trnjak nego ikad dosad i jedan od njih ponio je titulu pobjednika skupine crnih vina. To je svakako jasan znak da se doista radi o vrlo vrijednoj sorti iznimno visokog potencijala koja u praksi polako, ali sigurno, staje ravnopravno uz bok duetu blatine i žilavke. Stoga mi se čini razumnim u dogledno vrijeme razmisliti o ustanovljenju i natjecateljske skupine vina od ove sorte, čime bi se dodatno osnažila i potaknula svijest o važnosti ove autohtone sorte u razvoju i unaprjeđenju hercegovačkog vinogradarstva i vinarstva u cjelini", kazao je Kozina, koji je predsjedavao žirijem sastavljenim od licenciranih degustatora iz cijele regije.

Rezultate ocjenjivanja svih vina možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Mostar Sajam u Mostaru Ilok Traminac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)