Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 06.06.2022. 16:30

Greenlider 2022: Mariju Romuliću i Čudesnoj šumi nacionalna nagrada za okoliš

Volite i promatrajte prirodu, učite od prirode i živite u skladu s prirodom, poručio je poznati hrvatski fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 172
  • 42
  • 0

Nacionalne nagrade za okoliš 2022.-Green Prix dodijeljene su na Greencajt festivalu, a uručio ih je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Podsjetio je da se ta nagrada dodjeljuje u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja koji se ove godine slavio na poseban način i to konferencijom u Stockholmu, 50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša.

Jedinstvena je poruka, dodao je, da idućih 10 godina trebaju biti godine akcije u rješavanju trostruke planetarne krize - klime, bioraznolikosti i onečišćenja, odnosno postizanja ciljeva održivog razvoja. 

Green Prix dodijeljene su u šest kategorija

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom "Smanji račune, upali Sunce!“, a za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant - Ekološki lampion napravljen od negorivog papira, tvrtke Primax.

Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt "Mapa solarnog potencijala“, dok je u kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu osvojila Srednja škola "Ivo Padovan“ Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije - instalacija fotonaponske elektrane 10kwh na školu. 

Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valamar Riviera i E.ON Hrvatska.

Po odluci opće javnosti nagradu za Greenlidera 2022. godine osvojio je Mario Romulić, hrvatski "wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje organizira radionice, izrađuje i uzgaja "Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

OPG Čudesna šuma: Koriste biodinamičke pripravke - jedan je od rogova i balege krave

"Volite i promatrajte prirodu, učite od prirode i živite u skladu s prirodom", poručio je Romulić.

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje resorno ministarstvo u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Greenlider Mario Romulić OPG Čudesna šuma Green Prix Nacionalna nagrada za okoliš