Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavoperajna tuna
  • 12.05.2021. 16:30

Ribolov plavoperajne tune: Raspodjela državne kvote u 2021. godini

Izmjene Pravilnika o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli Državne kvote u 2021. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) u javnom su savjetovanju.

Foto: Blanka Kufner (ilustracija)
  • 3.012
  • 63
  • 0

Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli Državne kvote u 2021. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) u javnom je savjetovanju, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

U njemu se, pojašnjavaju, predlaže da se količina od 2,23t oduzme od kvote namijenjene za prilov te će posljedično kvota za prilov u 2021. godini iznositi 8,34 tona, a ukupna za Hrvatsku 950,30 tona.

Inače, Uredba Vijeća (EU) 2021/92 od 28. siječnja 2021. o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2021. za određene riblje stokove i skupine ribljih stokova koje se primjenjuju u vodama Unije te, za ribarska plovila Unije, u određenim vodama izvan Unije definira ukupnu godišnju kvotu plavoperajne tune za države članice za tekuću godinu. 

Podsjećamo, Ministarstvo je još u siječnju otvorilo savjetovanje na tu temu. 

Kapacitet ribolovne flote za ulov tuna usklađuje se s dodijeljenom kvotom tako da ukupni aktivni kapacitet flote po ribolovnom alatu ne prelazi dodijeljenu kvotu u odnosu na ulovne mogućnosti (Catch rate) kako slijedi:

Kategorija plovila

Ulovna mogućnost sukladno ICCAT-u (u tonama)

Plivaričari tunolovci preko 40 m

70,70

Plivaričari tunolovci od 24 do 40 m

49,78

Plivaričari tunolovci manji od 24 m

33,68

Tunolovci udičari

5

"Maksimalni broj plovila koja će sudjelovati u gospodarskom ribolovu tune mora biti usklađen sa stavkom 1. ovog članka i ulovnim količinama raspoređenim sukladno Prilogu 1. ovog Pravilnika, pri čemu broj plovila koja sudjeluju u ribolovu plivaricom tunolovkom ne smije biti veći od 18, a broj plovila koja sudjeluju u tunolovu udičarskim alatima ne smije biti veći od 12", pojasnili su tom prigodom iz Ministarstva.

Više o savjetovanju pogledajte ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 9. lipnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Plavoperajna tuna Državne kvote Prilov Prijedlog pravilnika Savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.