Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavoperajna tuna
  • 14.01.2021. 15:00

Rasprava počela: Ribolovne mogućnosti i kvote za plavoperajnu tunu

Prijedlogom Pravilnika predviđeno je regulirati maksimalni ribolovni kapacitet u 2021. godini, vremenska ograničenja korištenja pojedinih alata i druge parametre.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 240
  • 181
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu Pravilnik o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli državne kvote u 2021. godini za ribolov plavoperajne tune (thunnus thynnus).

Kako navode, prijedlogom Pravilnika predviđeno je regulirati maksimalni ribolovni kapacitet u 2021. godini, vremenska ograničenja korištenja pojedinih alata, raspodjelu državne kvote kao i potkategorije gospodarskog i negospodarskog ribolova te osnovna pravila vezana uz prilov.

Kapacitet ribolovne flote za ulov tuna usklađuje se s dodijeljenom kvotom na način da ukupni aktivni kapacitet flote po ribolovnom alatu ne prelazi dodijeljenu kvotu u odnosu na ulovne mogućnosti (Catch rate) kako slijedi:

Kategorija plovila

Ulovna mogućnost sukladno ICCAT-u (u tonama)

Plivaričari tunolovci preko 40 m

70,70

Plivaričari tunolovci od 24 do 40 m

49,78

Plivaričari tunolovci manji od 24 m

33,68

Tunolovci udičari

5

"Maksimalni broj plovila koja će sudjelovati u gospodarskom ribolovu tune mora biti usklađen sa stavkom 1. ovog članka i ulovnim količinama raspoređenim sukladno Prilogu 1. ovog Pravilnika, pri čemu broj plovila koja sudjeluju u ribolovu plivaricom tunolovkom ne smije biti veći od 18, a broj plovila koja sudjeluju u tunolovu udičarskim alatima ne smije biti veći od 12", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Što se tiče prilova, ovlaštenici povlastica u kojima je upisano plovilo na koje je izdano odobrenje za gospodarski ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom smiju zadržati, iskrcati i staviti na tržište tunu ulovljenu kao prilov.

Isto pravo imaju oni s povlasticama kojima je upisano plovilo koje je autorizirano za ribolov igluna plutajućim parangalom pa također u tekućoj godini smiju zadržati, iskrcati i staviti na tržište tunu ulovljenu kao prilov.

Ribolov tune plivaricama tunolovkama dozvoljen je tijekom razdoblja od 26. svibnja u 00:00 sati do 1. srpnja 24:00 sata ili do iskorištenja dodijeljene ulovne kvote unutar tog razdoblja.

U Javno savjetovanje se možete uključiti putem ove poveznice

"U športskom i rekreacijskom dozvoljen je od 1. svibnja u 00:00 sati do 1. studenog u 24:00 sata, dok je udičarskim alatima u gospodarskom ribolovu dozvoljen od 15. veljače u 00:00 sati do 31. prosinca u 24:00 sata ili do iskorištenja dodijeljene godišnje ulovne kvote unutar tog razdoblja“, stoji u prijedlogu Pravilnika.

Savjetovanje je otvoreno do 20. siječnja 2021. godine.


Tagovi

Savjetovanje Ribolov Plavoperajne tune Kapacitet Plovila Prilov


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dvanaestero nastavnika i istraživača partnerskog Sveučilišta prirodnih znanosti "Kralj Mihael I." iz Temišvara u Rumunjskoj posjetilo je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek putem Erasmus+ mobilnosti ovaj tjedan. Djelatnici Fakulteta i... Više [+]