Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 31.01.2022. 12:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

Otkupne cijene ribe na razini od prije 15 godina, a samo plavi dizel trostruko skuplji

Tu je i problem stanja brodova koji su u prosjeku duplo stariji od kapetana koji ih vozi, čulo se na sastanku Odbora za ribarstvo HPK u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Boris Stanić
  • 221
  • 64
  • 0

Odbor za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva o aktualnoj problematici u sektoru ribarstva, ponajprije oko rasta cijena ulaznih troškova, niskih otkupnih cijena ribe, kao i problema oko mogućnosti ulaganja u nove brodove i obnovu ribarske flote kroz EU fondove. 

Naime, predstavnici Odbora ukazali su na cijene plavog dizela koja se povećala 3 puta kao i rasta ostalih ulaznih troškova, poput kante ulja koja je koštala 100 kn, a sad iznosi čak 236 kn.

"Smatramo da otkupne cijene ribe ne prate trendove rasta ulaznih troškova ribara tj. otkupne cijene su ostale na istoj razini od prije 15 godina. Upozorili smo da je takvo stanje u ribarstvu dugoročno neodrživu, zbog čega je potrebno sustavno rješavanje problema u dogovoru i suradnji s ribarima", izjavio je predsjednik Odbora za ribarstvo HPK Petar Baranović.

Brodovi duplo stariji od kapetana

Predstavnici ribara pri HPK naglasili su kako postoji problem i kod starosti brodova koji se trebaju obnoviti, a dostupni europski fondovi ribarima to ne omogućavaju. "Na žalost, tijekom pregovaranja kod ulaska u EU oko ribarstva nije uzeta u obzir starost brodova koji trenutno predstavljaju veliki rizik za poslovanje ribara", istaknuo je Baranović.

Kako kaže, u prosjeku su duplo stariji od kapetana koji ih vozi. Međutim, dodaje da smo s druge strane jedina članica EU čija Uprava za ribarstvo i inspekcija imaju zrakoplovne snage i dronova vojne namjene izraelske proizvodnje.

Baranović kaže da su zabrinuti i za budućnost kočarskog ribolova 

"Taj nesrazmjer između ribara koji vode bitku na tržištu i ogromnih ulaganja u kontrole i državni aparat nikako nije dobar za cijeli sektor ribarstva i njegovu učinkovitost. Da može, svaki drugi vlasnik dao bi brod u rezalište jer im se rad ne isplati. Zabrinjava nas i budućnost kočarskog ribolova koji se svaki danom smanjuje", upozorio je Baranović.

Odbor za ribarstvo HPK smatra kako operativni programi za ribarstvo nisu bili dostupni malim ribarim zbog čega među njima vlada ogromno nezadovoljstvo. Najveću prepreku u javljanje za dobivanje EU sredstava su popunjavanje tablica koje su predviđene za velike sustave.

Ministarstvo obećalo razmotriti potencijalna rješenja

Zato, kako ističu, u novom programskom razdoblju sredstva za ribarstvo trebaju biti usmjerena na jačanje tržišne pozicije i sufinanciranje tehničke ispravnosti, te unapređenje stvarne sigurnosti ribarskih plovila kroz modernizaciju i rekonstrukciju, objašnjavaju u HPK.

Napomenuli su i da je ministrica Vučković izvijestila da rješenje za manje ribare vidi kroz udruživanje u proizvođačke organizacije, osobito u dijelu investiranja u preradu.

Također, Ministarstvo poljoprivrede je svjesno situacije koja je nastala zbog povećanja ulaznih troškova zbog čega će se razmotriti potencijalna rješenja koja bi ublažila stanje.

Što se tiče ulaganja u obnovu brodica i kupnju novih, ne postoji mogućnost financiranja kroz fondove i nacionalnu omotnicu, ali će Ministarstvo poljoprivrede razmotriti mogućnosti financiranje kroz HABOR ili HAMAG. U sve daljnje rasprave o sektorskoj politici Ministarstvo je najavilo uključiti Odbor za ribarstvo HPK.


Tagovi

HPK Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković Petar Baranović Sastanak Problemi Ribarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.