Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko ribarstvo
  • 26.06.2019. 15:55

Ministarstvo poljoprivrede: Vrijednost ribarstva u 2018. porasla za gotovo 17 posto

Na taj porast utjecao je rast vrijednosti morskog ribarstva. Kakvo je stanje u slatkovodnom?

Foto: Depositphotos/mrak hr
  • 1.577
  • 94
  • 0

Vrijednost hrvatskog ribarstva u 2018. u odnosu na 2017. porasla je za 16,5%. Na taj porast utjecao je rast vrijednosti morskog ribarstva (za 17,5%), kod kojeg je zabilježen porast prodanih količina (za 4,3%) i cijena (za 12,6%), priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako navode, ukupan broj ribara u morskom ribarstvu u 2018. u odnosu na 2017. veći je za 1,6%, dok je ukupan broj plovila veći za 0,2%. Ukupan ulov i uzgoj (proizvodnja) morske ribe i drugih morskih organizama u 2018. veći je u odnosu na godinu prije za 3 196 tona, odnosno 3,8%. Količina plave ribe veća je za 2,6%, dok je količina ostale ribe povećana za 12,0% te ljuskavaca za 8,5%, pokazuju to privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog ulova plave ribe najveći udio odnosi se na ulov srdele (72,5%).

"Ulaganja u ribarstvo pokazuju da je to gospodarska grana koja ima perspektivu. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo modernizirali smo našu ribarsku flotu i unaprijedili uvjete na 120 ribarskih plovila. Dodijeljeno je oko 130 milijuna kuna za 6 ribarskih luka, financira se preko 250 dana privremene obustave ribolova, nabavljeno je 58 specijaliziranih vozila za prijevoz ribe i uloženo u 12 hladnjača. Financirana su ulaganja 37 uzgajivača u marikulturi i slatkovodnoj akvakulturi, a podržana je i uspostava 7 novih uzgajališta.

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

S dodijeljenih 135 milijuna kuna izgrađeno je i opremljeno 5 novih pogona za preradu ribe i modernizirana i opremljena su 23 postojeća prerađivačka objekta. Za lokalne razvojne strategije u ribarstvu dodijeljeno je preko 200 milijuna kuna“. izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.  

S druge strane, u 2018. proizvodnja slatkovodne ribe smanjena je za 374 tone (11,4%). "Proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima smanjena je za 348 tona (12,1%), a proizvodnja u pastrvskim ribnjacima za 26 tona (6,6%) u odnosu na prethodnu godinu. Na šaranskim i pastrvskim ribnjacima u tijeku su investicije koje će rezultirati oporavkom sektora i većom proizvodnjom u slatkovodnom ribarstvu.

Ministarstvu poljoprivrede nagrada za postignuća u nadzoru i kontroli ribarstva

Hrvatska se zalaže za odgovorno korištenje morskih resurse, odnosno za održivo ribarstvo. Sve mjere koje se provode pokazuju pozitivan utjecaj na stanje u moru. To potvrđuje i nagrada koju je sredinom lipnja u Marakešu dobilo Ministarstvo poljoprivrede za postignuća u nadzoru i kontroli ribarstva te očuvanju morskih resursa", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribarstvo Održivo ribarstvo Morsko ribarstvo Slatkovodno ribarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).