Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadzor ribarstva
  • 06.11.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Ministarstvo poljoprivrede i MORH Hrvatskoj ratnoj mornarici predali brze brodice VGB M-46

Osim za nadzor morskog ribarstva, koristit će se i za druge zadaće, kao što je traganje i spašavanje na moru i sl. Opremljene su sustavima za sigurnu navigaciju, sustavima veze, infracrvenom i tv kamerom za motrenje i dokumentiranje situacije u dnevnim i noćnim uvjetima.

Foto: MORH
  • 1.174
  • 56
  • 0

Hrvatskoj ratnoj mornarici predane su na korištenje brze brodice VGB M-46, objavilo je Ministarstvo obrane. 

Riječ je o brodicama koje su nabavljene temeljem Sporazuma o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a, sklopljenog prošle godine između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede, a predane su u vojarni “Admiral Sveto Letica-Barba” u Splitu. 

Podsjećamo, u srpnju prošle godine ministrica poljoprivrede Marija Vučković, bivši potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisali su Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva.

Hrvatska nabavlja dva nova plovila za nadzor morskog ribarstva

"Riječ je o investiciji od 75 milijuna kuna u besposadni zrakoplovni sustav, brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, službena vozila, stereoskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektroničke očevidnike za plovila te računalnu opremu“, pojasnila je Vučković. 

Brodice su financirane 70% sredstvima Europske unije dok je ostatak sredstava osiguralo Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska su osigurali posadu i svu potrebnu logističku potporu.

Dobra suradnja Ministarstava

Primopredaji plovila nazočili su izaslanik ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli te zapovjednik Obalne straže komodor Milan Blažević.

“Zajedničkim i združenim naporima istovremeno su ostvarena dva cilja – ojačane su nacionalne sposobnosti za nadzor morskog ribarstva, jedne od značajnih gospodarskih grana vezanih za more te sposobnosti naše Obalne straže. Jedna od zadaća Hrvatske ratne mornarice, a sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH, jest nadzor morskog ribarstva”, istaknuo je Hranj dodajući kako primopredaja brzih brodica još jednom potvrđuje izuzetno kvalitetnu međuresornu suradnju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane. 

U ovoj prigodi pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura spomenuo je da je potpisan i dodatni Sporazum o nabavi još dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti Ministarstva obrane i za potrebe Obalne straže RH te naglasio da je interes cijele države da se zaštiti morsko područje, a posebno područje ZERP-a.

Osim nadzora ribarstva koristit će se za traganje i spašavanje

A osim za nadzor morskog ribarstva, koristit će se i za druge zadaće, kao što je traganje i spašavanje na moru i sl. Opremljene su sustavima za sigurnu navigaciju, sustavima veze, infracrvenom i tv kamerom za motrenje i dokumentiranje situacije u dnevnim i noćnim uvjetima.

Pogonski sustav omogućuje im brzinu od 40 čvorova, a zalihe goriva doplov od 250 nautičkih milja pri opterećenju motora od 80%. Smještajni kapacitet osigurava višednevni boravak na moru za četiri člana posade, dok je ukupni kapacitet brodice dvanaest osoba.

"Prva pod imenom “Modrulj 1” raspoređena je u 2. divizijun Obalne straže RH u Puli, dok je “Modrulj 2” raspoređen u 1. divizijun Obalne straže RH u Splitu. Tijekom iduće godine očekuje se isporuka još dvije brodice, od kojih bi jedna bila opremljena za provedbu roniteljskih zadaća“, ističu iz Ministarstva. 

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

Nabava brzih gumenih brodica VGB-46 za potrebe Hrvatske ratne mornarice, nakon nabave besposadnih zrakoplovnih sustava tijekom 2018. godine, nastavak je uspješne suradnje Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Ministarstvo obrane HRM Brze brodice VGB M-46 Sporazum Nadzor morskog ribarstva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.