Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali ribolov
  • 05.03.2016. 18:00

Kako će Hasanbegović spasiti ribarske obitelji?

Petir pisala Hasanbegoviću! Novom ministru kulture predlaže da zaštiti mali ribolov u Hrvatskoj kao tradicijsko kulturno dobro jer je pored izvora egzistencije za brojne obitelji i neizostavan dio hrvatske nematerijalne baštine.

Foto: bigstockphoto.com
  • 905
  • 89
  • 0

Europarlamentarka Marijana Petir zabrinuta je za budućnost malih hrvatskih ribara i egzistenciju njihovih obitelji pa se zbog toga pismom obratila novoimenovanom hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. U njemu predlaže da se mali ribolov u Hrvatskoj zaštiti kao tradicijsko kulturno dobro budući je upoznata s činjenicom kako su neke članice uspjele sačuvati mali ribolov.

Ova zastupnica u Europskom parlamentu smatra kako bi to moglo biti primjereno rješenje za zaštitu malog ribolova koji je u Jadranu ukinut nakon završetka odobrenog prijelaznog razdoblja o pristupanju Hrvatske EU. Petir je apelirala na Hasanbegovića da pokrene proceduru kako bi se u Hrvatskoj mali ribolov zaštitio kao kulturno dobro jer je on, pored izvora egzistencije, i neizostavan dio hrvatske nematerijalne baštine.

Mali ribolov je tradicionalno kulturno dobro!

Ruka spasa malim ribarima

Na taj bi se način, ističe Petir, od EU moglo zatražiti da se ova vrsta ribolova ugradi kao iznimka u europsko zakondavstvo što bi doprinijelo očuvanju identiteta hrvatskoh primorskog kraja, kao i opstanku ljudi koji žive na tom području jer mali ribolov predstavlja stoljetnu tradiciju. U pismu argumentira kako su s ribolovom povezani brojni običaji i vještine poput izrada i krpanje mreža, ali i drugi oblici materijalne i nematerijalne kulturne baštine, kao i leksik povezan uz ribarske alate, tehnologije, morske organizme koji se love tradicionalnim alatima i drugo.

Istovremeno Petir podsjeća kako je ukidanjem malog ribolova dodatno pogoršan život stanovnika na otocima i jadranskom priobalju koja su ionako suočena s izrazitom depopulacijom stanovništva, a tijekom nepovoljnih vremenskih prilika ponekad su i potpuno izolirani od kopna pa im je stoga riba koju ulove pitanje preživljavanja. Zbog toga ova europarlamentarka u zaštiti vidi ruku spasa malih hrvatskih ribara i njihovih obitelji.

Ispraviti nepravdu nanesenu obiteljima ribara

Tijekom prijelaznog razdoblja predviđenim u poglavlju ribarstva o pristupanju Hrvatske EU odobravalo se ograničenom broju plovila koja su obuhvaćena specifičnom kategorijom negospodarskog ribolova mali ribolov za osobne potrebe korištenje jednostrukih mreža stajaćica ukupne duljine do najviše 200 metara. Ono je isteklo s krajem 2014. godine nakon čega je, inertnošću nadležnih hrvatskih institucija, mali ribolov u Jadranu ukinut. Da hrvatske institucije nisu reagirale kako i kada je trebalo, zastupnici Petir potvrdio je i sam povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella na raspravi održanoj u Europskom parlamentu.

Petir je već upozoravala da postoji mogućnost zaštite tradicijskog gospodarskog ribolova kao tradicijskog kulturnog dobra, međutim kako ističe, bivša Vlada nije marila za rješavanje tog problema, prepuštajući brojne obitelji koje žive od malog ribolova borbi za vlastitu egzistenciju pa je stoga izrazila nadu kako će nova Vlada prihvatiti njezin prijedlog i ispraviti nepravdu nanesenu malim ribarima.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Marijana Petir Europski parlament Hrvatska Zlatan Hasanbegović Ribarstvo Egzistencija Procedura Rješenje Jadran Ribari


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!