Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali ribolov
  • 26.02.2015. 13:35

Mali ribolov je tradicionalno kulturno dobro!

Sustav malog ribarstva temeljni je izvor življenja, predstavlja stoljetnu tradiciju i način rješavanja egzistencije, osobito na jadranskim otocima i treba ga zaštititi kao tradicionalno kulturno dobro, kazala je u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Foto: PIXSELL
  • 357
  • 61
  • 0

Na sjednici Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane održana je razmjena stajališta s povjerenikom za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pitala je povjerenika planira li napraviti reviziju europskog zakonodavstva, jer svi nemaju jednake uvjete te postoji potreba za prilagođenom regulacijom u Jadranu i mali ribolov treba zaštititi kao tradicionalno kulturno dobro.

Petir je istaknula da je sustav malog ribarstva temeljni izvor življenja, predstavlja stoljetnu tradiciju i način rješavanja egzistencije, osobito na otocima u Jadranu. Hrvatski ribari zbog posebnosti Jadrana koriste specifične alate i opremu, koji se razlikuju od one u EU što je, nažalost, dovelo do ukidanja malog ribolova.

Petir je tom prigodom citirala Joška Božanića iz Komiže koji je rekao da zabraniti baciti mrežu s obale u Jadran isto je kao u Texasu zabraniti laso a u Australiji bumerang, što je izazvalo simpatije kod zastupnika i povjerenika.

Zastupnica Marijana Petir razgovarala je detaljnije o budućnosti malog ribolova u Jadranu s povjerenikom Vella i nakon sjednice Odbora i on je obećao tražiti rješenja kako bi se izašlo u susret hrvatskim malim ribarima kroz instrumente koji su na raspolaganju u EU i našlo adekvatno rješenje.

Također je na Odboru reagirala na izjavu zastupnika iz Italije Pernicola Pedicinija koji je tražio od povjerenika da upozori Hrvatsku na opasnosti od eksploatacije nafte u Jadranu. Rekla je da se ona protivi eksploataciji nafte u Jadranu, no da se sada provode istraživanja u Jadranu s hrvatske strane, a ne eksploatacija, dok je Italija u Jadran postavila devet platformi i planira postaviti još 19 pa je tražila od povjerenika Vella da upozori zastupnika Pedicinija da je eksploatacija nafte u Jadranu s talijanske strane, koja se provodi, također opasna za okoliš.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Karmenu Vella Mali ribolov Jadran Specifički alalti Joško Božanić Komiža Mreža Texas Laso Australija Bumerang. Marijana Petir Mali ribari Italija Pernicola Pedicinija Eksploatacija nafte Platforme


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]