Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 26. Susret ribara
  • 27.10.2023. 16:00
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Imamo najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji RH?

Ukupna proizvodnja u akvakulturi u razdoblju od 2016. do 2022. porasla je čak 58 posto u količini te 64 posto u vrijednosti, rekla je ministrica Vučković u Šibeniku na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore

Foto: Depositphotos/nito103
  • 354
  • 19
  • 0

U posljednje tri godine tijekom kojih se globalna proizvodnja hrane suočava s velikim pritiscima i znatnim poremećajima na tržištu i u lancima opskrbe, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede sektoru ribarstva i akvakulture isplatili su oko 80 milijuna eura potpore, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore u Šibeniku.

"Ukupna proizvodnja u akvakulturi RH u razdoblju od 2016. do 2022. porasla je čak 58 posto u količini te 64 posto u vrijednosti. Naša je uloga i zadaća nastaviti osiguravati održivost morskih resursa i ribljih stokova uz osiguravanje egzistencije naših ribara, obalnih zajednica i otočnog stanovništva, a važan će nam partner u provođenju ribarskih politika i dalje biti Hrvatska obrtnička komora", izjavila je te dodala kako je do danas kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno 399,7 milijuna eura potpore.

Da se zadržava jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za četiri posto unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, rekao je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Kako pomiriti zaštitu prirode i ribarstvo, ostaviti ribarima posao, resurse i prave komade ribe?

"Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture HOK-a koji aktivno i kontinuirano, jasno i glasno ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstva", istaknuo je.

Pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede stoji kako se u okviru Operativnog programa trenutno provode najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska, pri čemu je dodijeljeno je 47,33 milijuna eura potpore za ulaganja u 10 ribarskih luka. Samo za ulaganja u unaprjeđenje sigurnosti i radnih uvjeta osuvremenjeno je 261 ribarsko plovilo, uloženo u 230 projekta za poboljšanje stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, te je izgrađeno i opremljeno 5 novih i osuvremenjeno 25 postojećih pogona za preradu ribe.

Dodaju kako Hrvatska već duži niz godina ima pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva i akvakulture. Naime, u 2022. godinu uvezeno je 63 tisuće tona vrijednosti 248 milijuna eura a izvezeno 66 tisuća tona vrijednosti 312 milijuna eura. Bilanca u pogledu proizvoda ribarstva i akvakulture je kontinuirano pozitivna.


Tagovi

26. Susret ribara Šibenik Marija Vučković Potpore ribarima Ulaganja u ribarstvo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

145 godina Poljoprivrednog instituta