Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ribe
  • 25.08.2020. 12:00

Hrvatska ima tvrtku koja mjesečno proda 1.000 tona ribe, u srpnju dosegli rekordnu prodaju

Cromaris 84 posto prodaje ostvaruje na izvoznim tržištima. Glavni nositelj snažnog rasta zabilježenog u prvom dijelu godine jest talijansko tržište, koje je u protekla dva ljetna mjeseca raslo više od 50 posto.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
  • 711
  • 96
  • 0

Tržište hrane, odnosno poljoprivredna i prehrambena industrija u epidemiološkoj situaciji kojoj se ni ne nazire kraj, sigurno je doživjelo najveće promjene - i one negativne, ali i pozitivne. Kako Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe te je ovisna o uvozu velikog broja proizvoda, očekivali smo različite poremećaje. 

Još smo se u ožujku pitali, je li ovo možda prilika, odnosno možemo li u ovim uvjetima potaknuti povećanje domaće proizvodnje?

Zbog koronavirusa već sad imamo problem u izvozu ribe, junetine i šećera. Što nas tek čeka?

Pet  mjeseci kasnije, priopćenje kako Cromaris ostvaruje rekordnu prodaju, koju 84 posto čini izvozno tržište, ohrabrujuća je vijest. 

Šesti u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe

Nositelj ovoga snažnog rasta je talijansko tržište koje je u protekla dva ljetna mjeseca raslo više od 50 posto. "Tomu je prethodio snažan rast našeg tržišnog udjela u Italiji koji je povećan za više od 40 posto ove godine. Cromaris u toj zemlji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, drži 8,3 posto količinskog i više od 11 posto vrijednosnog udjela", pojašnjavaju u ovoj tvrtki, šestoj u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe. 

Ističu kako je, nakon što je u lipnju ostvarena rekordna prodaja i rast od 20 posto u usporedbi s lipnjom 2019., u srpnju prodano novih rekordnih 1.063 tona ekvivalenta svježe ribe i ostvaren rast od 15 posto. Ako pak promatramo razdoblje od siječnja do srpnja 2020., s prodanih 5.730 tona ostvarili su rast prodaje od jedan posto. "Uz rast prosječne prodajne cijene od jedan posto, rast količina prati i rast prihoda od dva posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Pozitivan trend nastavlja se u kolovozu te se očekuje da će nadmašiti prošlogodišnje rezultate", poručuju. 

Kompanija s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi

"Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i trendovima rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. Posljednjih nekoliko mjeseci ostvarujemo mjesečnu prodaju veću od 1.000 tona. Prije desetak godina, kada je Adris grupa preuzela četiri male tvrtke za proizvodnju brancina i orade, koje su objedinjene u Cromaris, njihova je ukupna godišnja proizvodnja iznosila oko 1.000 tona", podsjetio je direktor Cromarisa, Goran Markulin te dodao kako je ovo kompanija s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi.

Osim u Italiji, rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke, Švicarske i Mađarske.


Tagovi

Proizvodnja ribe Cromaris Rekord Rast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije