Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 19.07.2021. 14:00
  • Brodsko-posavska, Staro Topolje

Žetva pokusa u Starom Topolju: BC sorte nove generacije dale više od deset tona uroda

Prinosi novih sorata su doista vrhunski, a kad dobijemo i ostale rezultate imat ćemo još bolji uvid u zaradu koju nose, rekao je dr.sc. Marko Maričević iz Bc Instituta na žetvi pokusa i vaganju uroda na poljima Tomislava Perkovića.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.145
  • 484
  • 0

"Ovakvu žetvu bismo rado uvijek ponovili. Otkad radim pokuse s Bc Institutom nikada nismo imali ovako dobar rezultat. U prosjeku u ovom pokusu, a i u proizvodnji, prinos nam je 9,5 tona po hektaru”, kaže Tomislav Perković iz Starog Topolja, poljoprivrednik na čijim je njivama i postavljen pokus strnih žitarica ove poznate domaće sjemenske kuće. Prisustvovali smo žetvi pokusa i vaganju uroda i tako svjedočili odličnim rezultatima BC sorata pšenice, tritikala, ječma, zobi i pira.

Pretkultura ovom pokusu je bila šećerna repa koja je također na toj njivi imala odličan prinos. "Iza repe smo podrivali i pripremili tlo za sjetvu. Posijali smo između petog i 10-tog studenog. To je malo kasnija sjetva, ali kao što vidimo nije utjecala na prinos“, kaže Antonio Tolić, glavni tehnolog tvrtke obitelji Perković i pojašnjava kako su prihranu odradili u četiri navrata. U tri navrata sa sveukupno 500 kilograma KAN-a i jednom sa 100 litara UAN-a po hektaru. Navodi i tri zaštite pšenice - Falcon Forte u prvom tretiranju, zatim Elatus Era u drugom, te na kraju zaštita klasa s Prosarom.

Sinergija genetike, tehnologije i vremenskih uvjeta

Oplemenjivač pšenice dr. sc. Marko Maričević je iskazao zadovoljstvo odličnim rezultatima ovogodišnje žetve i ustvrdio da je danas sortiment Bc Instituta konkurentan na svima tržištima.

Ovi su prinosi rezultat dobre genetike, dobre agrotehnike i dobrih vremenskih uvjeta.

"Dakle, vremenski stresovi nisu utjecali na urod. Naše nove sorte pokazale su se vrhunske i dale izvrsne urode. Više od 10 tona po hektaru. Bolje su od svojih prethodnika, starijih sorata koje su također pokazale odlične rezultate, a to samo dokazuje da smo dobro radili na poboljšanju uroda“, zaključuje Maričević i dodaje kako sorte nove generacije imaju i dobar financijski pokazatelj koji ih čini konkurentnima.

Maričević (lijevo) nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima

"Da bi se postavio ovakav pokus potreban je izuzetan trud. Puno volje i ljubavi za ovako što“, izrazio je zahvalnost domaćinu Tomislavu i njegovu sinu Luki koji su sa svojim djelatnicima postavili pokus s čak 21-om sortom.

Povijesno najbolja žetva

Nakon vaganja okupljenim poljoprivrednim proizvođačima se obratio Đuro Lukić, direktor sektora marketinga u Bc Institutu koji se posebno osvrnuo na odličnu suradnju s ovom obitelji koja traje više od 25 godina. Prvo su svoj zajednički rad započeli s najstarijim članom, ocem Ivanom, a danas rade sa sinom Tomislavom i unukom Lukom. Ova je javna žetva bila i prilika da se svi prisjete i samih početaka ove suradnje.

"Što se tiče uroda, ovo je najbolja žetva u povijesti. Uz pravilnu primjenu tehnologije pravi razlog su odlični klimatski uvjeti ove godine koji su pogodovali proizvodnji pšenice, posebice engleska klima u vrijeme oplodnje“, duhovito je komentirao Lukić i dodao da su bili i idealni uvjeti za nalijevanje zrna, ali ne i za razvoj bolesti čiji je intenzitet napada zapravo glavni limitirajući faktor uroda pšenice u Hrvatskoj.

Vaga je sve rekla

Maričević je od sorata starije generacije izdvojio BC Anicu koja je na tržištu već 11 godina, a vaganje prinosa na ovom pokusu je pokazalo 9.548 kilograma po hektaru.

"I na ovom je pokusu, ali i u širokoj proizvodnji, BC Anica dala odlične prinose. Imat ćemo kasnije i analizu proteina da bi znali kako to sve cjenovno izgleda, no poljoprivredni proizvođači su zadovoljni i hektolitrima i proteinima“, napomenuo je.

Nova proteinska pšenica - BC Premija

"Prinosi novih sorata su doista vrhunski, a kad budemo imali i ostale podatke imat ćemo i bolji uvid koliku zaradu koja sorta nosi. Eto, BC Premija ima nijansu manji prinos, ali kod nje očekujemo veliki rezultat u proteinima tako da bi cjenovno mogla dati i više nego druge s većim prinosima“, kaže Maričević ističući novitet u ponudi kojemu i samo ime govori da je za premium klasu koja se najviše i plaća.

No, ostale su BC uzdanice mahom "preskočile" čarobnu letvicu od 10 tona po hektaru. Tako je BC Senzacija imala prinos 10.578 kg/ha, BC Ljepotica 10.570 kg/ha, BC Vlatka 10.133 kg/ha, a BC Opsesija 10.071 kg/ha.

Što se tiče tritikala, najbolji je prinos ostvario BC Trenk s 9.383 kg/ha, a odmah do njega i BC Goran.

"I sada vidimo što se tiče ječma da je BC Srećko najotporniji na stresne uvjete suše. Inače, ječam bolje podnosi sušu, pa su ove godine urodi vrlo blizu pšenice. No, kasnije sorte su ipak malo 'fasovale'“, rekao je na kraju Maričević.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Žetva žitarica Staro Topolje Tomislav Perković Marko Maričević Đuro Lukić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]