Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 26.04.2019. 14:00

Zakon je izmijenjen, sad je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje

U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1.000 hektara, a od nje se proizvodi cijeli niz proizvoda. U mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine, naveo je i ministar.

Foto: Arhiva OPG Zornada
  • 4.923
  • 2.640
  • 0

Zbog strogog zakona upotreba joj je dosad bila ograničena samo na sjemenke dok se ostatak biljke bacao. Međutim, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga stupio je na snagu 25. travnja 2019. čime je poljoprivrednicima pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje.

"Sada je moguće koristiti cijelu biljku u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uveden pojam Industrijska konoplja

Kako objašnjavaju, izmjenama Zakona uveden je pojam industrijska konoplja pod kojim se podrazumijeva podvrsta konoplje (Cannabis sativa L.) s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 % i manjim, čije sorte se nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije i nije uvrštena u Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga.

Sjemenke, ulje, brašno i čaj od industrijske konoplje s OPG Zornada

Prema njima, uzgoj industrijske pojednostavljen je ukidanjem sustava prethodnog odobravanja uzgoja konoplje. Umjesto toga uspostavljena je Evidencija proizvođača koju vodi Ministarstvo poljoprivrede. Pravne i fizičke osobe koje uzgajaju ovu biljku dužne su se prije početka proizvodnje (sjetve) upisati u Evidenciju i u roku od 15 dana od dana nastanka promjene dostaviti Ministarstvu promjene svih činjenica i podataka koji se vode u Evidenciji.

"Na traženje naših proizvođača krenuli smo u izmjene Zakona kako bismo im omogućili da industrijsku konoplju, koja je visokodohodovna kultura, uzgajaju i koriste na način kao što to rade svi europski poljoprivrednici", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Kako je naveo, u Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji ju uzgajaju na oko 1.000 hektara, a od industrijske konoplje se proizvodi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine.

"Izmjenama Zakona otvorili smo nove mogućnosti proizvodnje, a dodatan plus bit će i smanjenje administracije i procedura koje su proizvođači do sada morali prolaziti svake godine“, dodao je Tolušić. 

Zvonimir Kalić: Proizvodnja industrijske konoplje može biti uspješna, dokazat ću to

Nadalje, biljka je ovo koja ima široki spektar primjene i može se koristi u prehrambene, poljoprivredne, medicinske, farmaceutske, kozmetičke, veterinarske, građevinske, tekstilne, energetske i znanstvenoistraživačke svrhe. Ograničenja koja su ranije postojala i koja su dopuštala da se smije koristiti samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, domaće poljoprivredne proizvođače stavljala su u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače u Europskoj uniji.

Kazne i dalje na snazi za one koji nisu upisani u Evidenciju

Zakonom je, dodaju iz Ministarstva, propisana kazna za pravne i fizičke osobe koje uzgajaju konoplju, a nisu prethodno upisane u Evidenciju te za pravne i fizičke osobe koje nisu dostavile promjene svih činjenica i podataka koje se vode u Evidenciji u propisanom roku. Kazne iznose 20.000 do 50.000 kuna za pravnu osobu i od 1.000 do 10.000 kuna za fizičku osobu.

Kreirali liniju ekoloških proizvoda za zahtjevno tržište Europske unije

Obrazac upisa u Evidenciju proizvođača industrijske konoplje dostupan je na web stranici resornog ministarstva a podnosi se u elektronskom obliku na e-mail adresu: uprava.poljoprivrede@mps.hr, zaključuje se u priopćenju.


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Industrijska konoplja Izmjena zakona Uzgoj Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce