Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladen Falamić
  • 10.02.2018. 14:00

Kreirali liniju ekoloških proizvoda za zahtjevno tržište Europske unije

Nova linija proizvoda Green Life - ekološki i halal prihvatljivih, prikladnih za gluten free i vegansku prehranu razvijena je i proizvedena u Rakitovici za tržište Europskih kupaca najvećih zahtjeva za kvalitetom

  • 4.717
  • 612
  • 1

Razvijeni i proizvedeni su u Rakitovici, malenom slavonskom mjestu nedaleko Donjeg Miholjca. Iz poljoprivrednog okružja i dugogodišnje poslovne obiteljske tradicije. Još prije 10-ak godina osnovali su unutar Fami Grupe posebnu tvrtku s ciljem razvoja, istraživanja i inovacija posebnih proizvoda. S vizijom kreiranja rješenja koja imaju pozitivni utjecaj na ljudski organizam. Tako je nastala Protect Pharma d.o.o., a njen prvi čovjek je Mladen Falamić, vlasnik i direktor. 

Željeli smo razvijati upravo takve proizvode. Prirodne i poželjne za organizam. Ovdje ne govorimo o danas čestom terminu zdrave hrane, koji se krivo koristi. Hrana je hrana, a možemo govoriti samo o zdravstvenoj ispravnosti, standardima i razinama kvalitete, napominje Mladen.

Samo ekološka proizvodnja

Oko razvoja, istraživanja, inovacija, organizacije i proizvodnje angažirani su brojni zaposleni i suradnici, pa i cijela obitelj Falamić, 3 brata - Mladen, Marko i Mario s obiteljima te roditelji Mirko i Mirjana (5M op.a.). 

Prvi naš proizvod bio je Gastrosan, koji je tada od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dobio i zdravstvenu tvrdnju kako: “Smiruje želučane tegobe te jača i okrepljuje organizam”. Promjenom regulative i usklađivanjem, odnosno ulaskom Hrvatske u EU, našli smo se na početku jer su svi takvi proizvodi prestali biti podržani, odnosno izgubili su tržišni status dodataka prehrani sa izdanom zdravstvenom tvrdnjom. Proizvodili smo nekada i čaj od slavonskoga ječma, a iza toga kreće opsežan razvoj i istraživanje na brojnim kulturama - žitaricama i uljaricama. Potpuno ekološka priča. Sirovine, ali i prerada u proizvode. Integralna brašna sa i bez glutena. Opisuje Mladen razvojni put ove tvrtke.

Posjeduju 45 hektara vlastite zemlje oko Rakitovice koju obrađuju kroz OPG Mario Falamić, a na kojoj se uvijek jedan dio koristi za razvoj i istraživanja. Sve je zasijano u ekološki certificiranoj proizvodnji već godinama.

Izvoze ekološke sirovine - soju, pšenicu, pir, heljdu i konoplju. S obzirom da imaju proizvodne i preradbene kapacitete, ljude i znanje te tehnologiju, a i brojne proizvode iza sebe, uslijedio je izvoz proizvoda. Ne samo sirovina. Sve se standardizira, certificira i zadovoljava najstrože zahtjeve kupaca, pokazuje Falamić znakove kvalitete i novoj liniji proizvoda:

Tu je ekološka tjestenina od heljde, gluten free što je iznimno teško za postići jer nema tolerancije. Ne smije sadržavati gluten niti u trgovima. Certificirana je i kao EU V-Label (vegan oznaka) jer ne sadrži ništa životnjskog podrijetla niti jaja niti masnoće ni drugo. 

Tjestenine, integralna brašna i čajevi

Po Halal standardu certificirali su brojne proizvode: tjesteninu od heljde, tjesteninu od pira, tjesteninu od pšenice s konopljom i pšeničnu tjesteninu s aronijom. Sirovine su iz 100% ekološkog uzgoja i plod slavonske ravnice i vrijednih ljudi. 
Jedini smo u Europi koji su eko čaj od konoplje certificirali po Halal standardu i utvrdili da nema opojnih svojstava tokom konzumacije. Čaju i ostalim Green Life proizvodima kroz nadzor i praćenje od nabavke sjemena, pripreme i obrade tla, agrotehničkih aktivnosti, žetve, sušenja, dorade, prerade, do proizvodnje finalnog proizvoda razvili smo sustav stabilnosti i kontrole kvalitete proizvoda gdje se čuva sva esencija zdravih sastojaka u najprirodnijem obliku. Na to smo posebno ponosni jer smo tu podigli ljestvicu visoko iznad uobičajenih standarda unutar EU i pokazali da i Hrvatska može postavljati visoke standarde.  Sljedeća tjestenina koja uskoro izlazi na tržište je tjesteninu od kukuruza koja će biti gluten free. U pripremi i razvoju imamo još tridesetak proizvoda na istoj razini kvalitete, o njima nemogu nešto više reći, jer se radi i o inovacijama u području hrane, ono što mogu reći je da planiramo pojačati svoju liniju eko čajeva pa ćemo ove godine imati i kamilicu, limunsku travu i aroniju, napominje mladi poduzetnik. 

Proizvode i integralna brašna od ekoloških sirovina. Od pira, heljde, kukuruza i pšenice. Brašna od cjelovitog zrna bogatih vlaknima i mineralima.

Green Life, harvested and made in Croatia

Svi navedeni proizvodi dio su njihove nove linije odnosno branda Green Life kako piše „harvested and made in Croatia“. Pod ovim brandom krenuli su na tržište sredinom prošle godine i već nalaze kupce širom Europe. Kaže da su im dosadašnja iskustva u pregovorima pozitivna: Zanimljivo je da je percepcija zapadnih zemalja Europe vrlo pozitivna prema našoj kvaliteti hrane u RH. Time i onoga što mi nudimo kao firma. Rekao bi da imamo dobar image, za razliku primjerice od Poljske, koju često u tom smislu negativno ocjenjuju. Ta velika tržišta cijene ekološke sirovine iz Hrvatske, a mi smo željeli i korak dalje. Stvoriti dodanu vrijednost kroz krajnji proizvod koji će potom ostvariti i veću vrijednost kod krajnjeg kupca odnosno konzumenta.

Green Life je danas zajednički proizvod te predstavnik većeg broja ekoloških proizvođača koji se pod jednim brandom predstavljaju velikom EU tržištu. 

Tržište traži konstantnu kvalitetu i veće količine

To je ono što tržište traži, uravnoteženu i zajamčenu kvalitetu uz odgovarajuće količine. To mali pojedinačni proizvođači ne mogu postići. Mi trenutno okupljamo 10-ak dobavljača sirovina koji kroz Green Life dolaze na police zahtjevnih trgovaca. 
Gotovo cijeli asortiman ekoloških tjestenina, brašna i čajeva danas se može naći u dm - drogerie markt dućanima, njih 160 u Hrvatskoj.

Prema riječima Mladena ova suradnja već donosi dobre rezultate bez obzira što datira tek od početka ove godine. Imaju i distributere u HoReCa kanalu koji plasiraju njihove čajeve. Pa se tako u kafićima može popiti njihov čaj od konoplje, koji se prodaje i u Nizozemskoj. Pregovaraju s velikim kupcima iz Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Austrije i Mađarske, a imaju planova i za šire tržište regije. 

Čitav put od 10 godina danas ih dovodi u poziciju da imaju zaokruženi ciklus proizvodnje, potrebne resurse pa i količine za veća tržišta, ali i da će zasigurno morati i povećavati iste.

Vrlo vjerojatno ćemo uskoro tražiti kooperante za različite sirovine, te istima osigurati otkup i pravednu cijenu. Dakako samo za ekološke proizvode. Evo već danas tražimo ekološki kukuruz i kukuruz kokičar također eko. Pa se takvi dobavljači mogu odmah javiti.

Nude i preradu i pakiranje - od kapsule do jumbo vreće

Raspolažu različitom opremom, a zanimljivo je kako su mnoge alate i sami napravili jer ih ili nije bilo na tržištu ili su bili preskupi. Pokazuje nam kombajn za konoplju i nastavlja:

Radimo i uslužnu doradu, separacije cvijeta i lista, sjemena i stabljike konoplje. Primjera radi unazad dvije godine smo preradili 200tinjak tona suhe mase konopljinih vrhova.

Nudimo i sušenje aronije te različitog ljekovitog i začinskog bilja. U nekim smo slučajevima odradili i pakiranje, a tu stvarno imamo širinu od kapsule do jumbo vreće. Imamo dugogodišnje iskustvo i u smislu deklariranja proizvoda i izbora najprikladnije ambalaže. Često u toj domeni pomažemo našim kooperantima i partnerima te zajedno razvijamo njihove proizvode.

Nemamo velikih šansi u Slavoniji napredovati od konvencionalne proizvodnje, ali u eko proizvodnji leži veliki potencijal. Činjenično je stanje da trend kupnje eko proizvoda ima veliki rast u zapadnim zemljama višeg standarda, a svjedočimo i promjenama u Hrvatskoj u tom segmentu tržišta. 

Po svemu što smo vidjeli Falamići pripremaju značajan iskorak, itekako važan za ovaj dio Slavonije.


Povezana biljna vrsta

Heljda

Heljda

Sinonim: hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mladen Falamić Pir Heljda Konoplja Gluten Free Vegan Ekološka Rakitovica Protect pharma Čaj Tjestenina Integralno brašno


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]