"Valja spomenuti kako je putem programa ruralnog razvoja u ovoj županiji do danas ugovoreno projekata ili isplaćeno potpora u vrijednosti nešto većoj od 1,2 milijarde kuna, a ako tome dodamo i izravna plaćanja, ukupan iznos iz europskih poljoprivrednih fondova penje se na više od 2,6 milijardi kuna", kazala je ministrica Vučković nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem.

Napomenula je kako se i vukovarsko-srijemski poljoprivrednici poput ostalih u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina susreću s brojnim problemima, od kojih je veći bio uzrokovan vanjskim čimbenicima.

"Međutim, ono što se često izostavlja spomenuti je da nekoliko zadnjih godina ipak ostvarujemo konstantni rast poljoprivredne proizvodnje", rekla je, dodajući kako je u 2021. godini poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj rasla po stopi od 8,1 posto. Pri tom, kazala je, biljna proizvodnja nije rasla po količini, ali je rasla po vrijednosti, što je i glavni razvoj i rasta vrijednosti poljoprivredne proizvodnje.

Zadovoljna vinogradarstvom, a zabrinuta za stočarstvo

Izrazila je zadovoljstvom stanjem u vinogradarstvu i vinarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a kada je riječ o stočarstvu, kazala je kako se još gube rasplodna grla u govedarstvu, dok je u svinjogojstvu došlo do oporavka i porasta.

Dotaknuvši se proljetne sjetve poručila je kako ministarstvo prati situaciju i spremno je reagirati na moguće poremećaje na tržištu.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić izrazio je zadovoljstvo razgovorom s ministricom Vučković, ocijenivši kako je stanje u poljoprivredi u toj županiji daleko do onoga kakvim bi želio da bude, ali kako ima pozitivnih pomaka koje su inicirale i županijske vlasti, posebice projekte navodnjavanja. Naveo je kako se trenutačno u županiji navodnjava oko 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a novim projektima koji se provode, dok su neki i u pripremi, površine pod navodnjavanjem bi se trebale značajno povećati u budućnosti.

"Kandidirali smo i gradnju hladnjače za voće naših voćara, a gradimo i Agro centar", kazao je Dekanić, dodajući kako je s Vučković razgovarao i o potrebi decentralizacije Hrvatskih šuma, napomenuvši kako je Vukovarsko-srijemska županija nezadovoljna situacijom da u županiji ostaje svega 48 posto sredstava ostvarenih u preradi drvne mase dok 52 posto odlazi van županije.

"Model koji želimo predstaviti je tu i želimo da se Hrvatske šume decentraliziraju kako bi ovdje ostajalo što više onoga što ovdje i nastaje", rekao je Dekanić.

Ministrica Vučković tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji obišla je i nekoliko poljoprivrednih proizvođača.

Komentirala ostavku koju je zatražio Pupić Barač

Komentirajući istup vijećnika Akcije mladih u Skupštini Zadarske županije i veterinarskog inspektora Marka Pupića Bakrača, koji je pozvao u petak na konferenciji za novinare ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i Upravu za ribarstvo da podnesu ostavke zbog nepravilnosti u uzgajalištima tune i iskrcaju male plave ribe, Vučković je kazala kako je revizija Europske komisije bila 2019. godine, a odnosila se na razdoblje 2017. - 2019.

"Ona ne govori o nepravilnostima u uzgajalištima. Ona govori o nepravilnostima u našem kontrolnom sustavu koji je u međuvremenu unaprijeđen i tehnološki i po broju ljudi", kazala je navodeći kako je zadnje očitovanje Komisiji podnijela u prosincu 2020. godine.

Pupić Bakrač traži ostavku ministrice poljoprivrede i Uprave za ribarstvo

"Jučer smo dobili odgovor, i u njemu Europska komisija inzistira da se provedu naknadne kontrole ne zato što su oni detektirali nepravilnosti, već zato što smatraju da sustav nije na odgovarajući način provjeravao postoje li nepravilnosti. Što se tiče nekih novih primjedbi, jedino sam uočila onu koja se odnosila na jedan pravilnik iz 2020. godine u pogledu vremenskog razdoblja koje ostavljamo kontrolnim tijelima", komentirala je Vučković.

Na pitanje novinara, zašto se Pupiću ukinuo pristup Internetskom informacijskom sustavu ribarske inspekcije i hoće li biti suspendiran, Vučković je kazala kao ribarski inspektor ne radi već neko vrijeme te se ministarstvo očitovalo oko toga. Potvrdila je i kako je podnijet zahtjev službeničkom sudu jer je počinjena teža povreda s više aspekata, ne samo zbog iznošenja neistina u javnosti koje štete državnoj upravi, već i uzgajalištima i hrvatskoj akvakulturi.

"Nećemo utjecati na službenički sud, postupak će biti kada bude", poručila je.