Pupić Bakrač smatra kako se informacije o uvozu libijske tune i iskrcaja male plave ribe i nakon opomene Europske komisije i dalje skrivaju.

"Ne možete doći u iskrcajnu luku i biti u njoj 10-15 minuta da vas uhvati VMS signal i onda tvrditi da ste iskrcali malu plavu ribu, jer takav iskrcaj traje nekoliko sati i prati ga određena dokumentacija, transportni list… sve se to dogovaralo u Ministarstvu poljoprivrede i to će Europska komisija utvrditi", rekao je Pupić Bakrač.

Kaže da svoje tvrdnje ne može dokumentirati, ali tvrdi da će njegove riječi "potvrditi svaki ribar na terenu", a on će nepravilnosti prijavili Europskoj komisiji kad skupi dokaze.

Iznio je i da se u Ministarstvu poljoprivrede kontinuirano održavaju sastanci na kojima sudjeluju ribarski inspektori te da su takvi sastanci protuzakoniti, jer na njima ministrica daje naputke kako trebaju raditi svoj posao. Kaže i da mu je blokiran ulaz u informacijski sustav ribarstva.

Ministrica Vučković je, pak, u četvrtak rekla da nikada nije davala instrukcije na koji način treba obavljati inspekcije u ribarstvu i ustvrdila da Pupić Bakrač laže kada to tvrdi.

Vučković o opomeni oko tune: To je revizija za razdoblje 2016.-2019.

Istaknula je da se opomena Europske komisije oko uzgoja i prometa tune odnosi na reviziju za razdoblje od 2016. do 2019. godine, a kao novinu vidi tek primjedbu na pravilnik donesen 2020. koji govori o maksimalnom odnosno u našem slučaju minimalnom vremenu za određene zadaće.