Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 11.02.2022. 07:30

Vrijeme je za sjetvu jarih žitarica - pazite na obradu tla

Kasnija sjetva može značiti manji prinos. No, sve ovisi o dobroj agrotehnici

Foto: Depositphoto/zhaaks@gmail.com
  • 1.738
  • 150
  • 0

Sjetvu jarih žitarica treba započeti što ranije. Tijekom zime došlo je do akumulacije vlage, gornji sloj zemljišta se zagrijava, a djelovanje niskih temperatura i proljetna kultivacija stvaraju rahli sjetveni sloj. Svako kašnjenje dovodi do smanjenja prinosa. Termin treba prilagoditi vremenskim prilikama, posebno količini i rasporedu padalina i optimalnoj temperaturi.

Kod kasnije je ona veća, što izaziva brz rast biljaka i prolaženje kroz razvojne faze. Često se tako posijane žitarice suočavaju s nedostatkom vode. To može biti veliki problem kod proizvodnje zobi, jer je ona njezin veliki potrošač. Zbog toga nju treba sijati što ranije.

Prinosi jarih može biti manji i za oko 20 posto u odnosu na ozime. No, ranom sjetvom, dobrom agrotehnikom i optimalnim vremenskim uvjetima možemo dobiti skoro iste prinose. 

Zahtjevi i priprema zemljišta

Agrotehnika je ista kao kod ozimih žitarica, ali ima i svoje karakteristike. Obradu zemljišta je bolje odraditi tijekom jeseni, ali može se o obaviti i u proljetnom terminu. Period sjetve, klijanja, nicanja i rasta je kratak, kao i vrijeme dodavanja gnojiva. Sjetva se obavlja u veljači i najkasnije do kraja ožujka.

Kod ovoga uzgoja, važnu ulogu ima obrada tla. Veliku pažnju treba posvetiti njezinoj kvaliteti i upotrebi mehanizacije. Na lakim, pjeskovitim parcelama obradu obaviti što prije, čim se mehanizacijom može ući u njivu. Spriječiti ostavljanje dubokih tragova strojeva za obradu i sjetvu, kao i pretjerano rahljenje. Obratite pažnju i kakvi su zahtjevi pojedinih vrsta kada je u pitanju zemljište.

Pravilnim tlakom zraka u pneumaticima spriječite zbijanje tla

Teška, ilovasta i ilovasto-glinovita zemljišta su kraći vremenski period pogodna za obradu i teško se obrađuju. Njihova mana je što se brzo suše u nedostatku padalina. Zato se na ovakvom tipu savjetuje jesenja sjetva.

Zatvaranjem brazde spriječite gubitak vlage

Do trenutka pogodnog za sjetvu u proljeće, zemlja će postati rahla, akumulirati će dovoljno vlage. No, rano proljetno zatvaranje brazde valja obaviti što prije, čim to dozvole vremenske prilike. Svakog dana čekanja izgubi se između 40 i 60 tona vode po hektaru.

Zatvaranje brazde obavite što prije (Foto: Depositphotos/fotokostic)

U uvjetima ranog i dugog proljeća, glavna poljoprivredna metoda koja smanjuje gubitak vlage na jesenjem oranju je proljetno drljanje. Što prije obavimo ovu operaciju, poslije početka fizičke zrelosti, to će se manje vlage izgubiti isparavanjem. Teške drljače koristimo na glinovitim i zbijenim zemljištima. Treba se pridržavati pravila - što je zemljište teže i zbijenije, potrebna je teža i jača mehanizacija, u ovom slučaju drljače.

Predsjetvena obrada se obavlja do dubine sjetve, a ona ovisi od veličine sjemena, dostupnosti vlage i vrsti zemljišta. Na težima je ona nešto plića, od 3 do 4cm, a na lakšim do 5cm. Važno je da sjeme padne u vlažan, nešto zbijen sloj zemlje do dubine koja osigurava uvjete za klijanje i nicanje. U cilju ostvarivanja što boljeg kontakta sjemena i zemljišta obavlja se valjanje poslije sjetve, posebno na lakim zemljištima.


Tagovi

Sjetva žitarica Jare žitarice Proljetna sjetva Sjetva zobi Zatvaranje brazde Obrada tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]