Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti lucerne
  • 28.07.2019. 10:30

Vilina kosica - opasan korov na djetelini može štetiti i stoci

Vilina kosica cvjeta od lipnja do rujna, a u kolovozu sjeme počinje dozrijevati i opadati. Jednom uništena ne znači da se neće vratiti na staro mjesto.

Foto: Depositphoto/IanRedding
  • 1.167
  • 37
  • 0

Vilina kosica (Cuscuta epithymum) jedan je od najvećih problema u uzgoju lucerne. Djetelina lucerna, kao i ostale vrste djetelina, rastu brzo, a usporedo s njima i ovaj korov. Ne samo da značajno smanjuje prinos lucerne, već može naštetiti i stoci, ako se u većoj količini nađe prisutna u sijenu. Uzrok je kuskutin, otrovan spoj koje se nalazi u vilinoj kosici.

Korov bez korijena i lišća

Vilina kosica nema korijena, a ni lišća jer je ono pretvoreno u sitne žućkaste ljuskice koje se nalaze pri osnovi grananja. Ima samo tanka vlaknasta stabla, obično žuto - crvenkaste boje na kojima se u ljeto formiraju bjeličasti ili ružičasti cvjetovi skupljeni u male grupe. U ovim cvjetovima razvija se sjeme koje kasnije služi za razmnožavanje.

Vilina kosica - opasan parazit mnogih biljaka

S obzirom da nema korijena, a ni lišća, nije u stanju živjeti samostalno. Zato joj je potrebna druga biljka hraniteljica, oko koje se obavija i pomoću sisaljki izvlači potrebne hranjive tvari. Zbog ovakvog parazitskog načina života, vilina kosica svrstana je u grupu štetnih biljaka.

Kako je prepoznati u lucerištu?

Prisustvo ovog parazita u lucerištu, primjećuje se prije svega po bijelim krugovima, koji predstavljaju početak formiranja žarišta. Krugovi se brzo povećavaju i za nekoliko dana mogu zahvatiti površinu od više kvadratnih metara.

Vilina kosica cvjeta od lipnja do rujna, a u kolovozu sjeme počinje dozrijevati i opadati. Inače, sjeme viline kosice može biti u zemljištu više godina, a da pritom ne izgubi klijavost. Pri povoljnim vremenskim uvjetima, klija u proljeće, obično nekoliko tjedana poslije lucerne. Pojedine vrste viline kosice imaju sposobnost vegetativnog prezimljavanja pa kao takve predstavljaju dodatni izvor zaraze.

Preventivna agrotehnika u proizvodnji ili uništavanje?

Pri podizanju novih lucerišta, potrebno je upotrebljavati nezaraženo i deklarirano sjeme provjerenih dobavljača i zagorjeli stajnjak. Ranije se vilina kosica suzbijala primitivno. To su bile različite fizičke i mehaničke mjere. Kao što je prekrivanje zaražanih površina slamom i pljevom, čupanje i uklanjanje napadnutih biljaka, kao i košenje i paljenje zaraženih površina.

Agrotehnika proizvodnje lucerne - kako iskoristiti velike mogućnosti krmne kulture

"Neke od ovih mjera i danas se primjenjuju, ali samo kada se radi o manjim površinama. Ovakve mjere ne daju uvijek zadovoljavajuće rezultate, pa se događa da se vilina kosica, zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i upornosti, ubrzo opet pojavi na istim površinama. Herbicidi su danas ipak najefikasnije rješenje za uspješno suzbijanje ovog parazita. Preporučuje se Pivot 100 E i Kerb 50 WP, koji se primjenjuju nakon prvog otkosa. Reglonom Forte lokalno se tretiraju pokošena žarišta kada lucerna dostigne visinu oko 10 -15 centimetara", naglašava diplomirana inženjerka zaštite bilja Dragana Veljković.


Povezana biljna vrsta

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Lucerna Kako suzbiti Vilina kosica Parazit


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]