Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 19.09.2022. 13:00
  • Vukovarsko-srijemska, Đeletovci, Tovarnik

Unatoč lošem vremenu, na OPG-u Maloševac kukuruz je u dobrom stanju

Jedno polje kukuruza cijele sezone isticalo se među ostalima po pitanju opće kondicije biljaka, što je rezultiralo dobrom oplodnjom i formiranjem klipova, kažu nam iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Timac Agro
  • 2.124
  • 204
  • 0

Zadnjih nekoliko godina, kao i ove, svjedoci smo dugotrajne suše i toplinskih udara koji uvelike utječu na normalan razvoj i formiranje prinosa jarih kultura

U periodu kada je kod pojedinih proizvođača žetva kukuruza u punom jeku zbog prisilne zriobe zrna uzrokovane manjkom vode i visokim temperaturama, jedno pokusno polje u Đeletovcima odlikovalo se zdravim zelenim listovima i iznadprosječno velikim klipovima, otkrivaju nam iz tvrtke Timac Agro.

Riječ je o površinama Ivana Maloševca iz Tovarnika. On je inače agronom koji se bavi ratarskom proizvodnjom posljednjih 15 godina u čemu uživa, te konstantno ulaže u mehanizaciju, gnojidbu, razne pokuse i inovativne metode agrotehnike.

U želji da dodatno poveća svoj dohodak kroz prinose kultura, prije pet godina odlučio se za suradnju sa spomenutom tvrtkom koja nudi proizvode s rješenjima za probleme suvremene poljoprivrede koji prate većinu proizvođača naše regije. Kako nam kažu, Ivan je njihov demo parter s kojim su ove godine već održali dane polja ječma i pšenice na njegovim površinama.

Koje preparate je koristio?

S ciljem postizanja što većih prinosa na pokusnom polju, Ivan je primijenio kompletnu gnojidbu njihovih proizvoda. Za osnovnu gnojidbu korišten je EuroFertilTop 51 (400 kg/ha), dok je dušik podmiren proizvodom Sulfammo 30 (280 kg/ha). U vrijeme sjetve korištene su i mikrogranule GreenStart koje služe bržem početnom porastu biljaka i razvoju korijenskog sustava.

Klipovi i biljke kukuruza Ivanovog pokusnog polja

U kasnijim fazama razvoja primijenjeni su tekući biostimulatori SEACTIV Axis i Vital. Navedena gnojiva uz klasične NPK ili isključivo dušične formulacije sadrže i niz drugih makro i mikro elemenata potrebnih za ishranu bilja, kao i specifičnosti koje su zaštićeni patenti navedene tvrtke.

TopPhos specifičnost predstavlja zaštićeni oblik fosfora koji je usvojiv bez obzira na pH vrijednost i tip tla, te omogućuje pravilan razvoj korijena tijekom cijele vegetacije. Za bržu regeneraciju i bolju aktivnost korijenovih dlačica zaslužan je patent PhysioPro zbog svojeg stimulirajućeg efekta aminopurinskih spojeva. "Ovakva potpora korijenskog sustava omogućuje razvoj većeg volumena i broja korijenovih dlačica, te na taj način povećava iskoristivost hrane i vode iz tla", pojašnjavaju iz Timac Agra.

"Inteligentni dušik" iz Sulfammo 30 dobio je svoj nadimak zbog specifičnosti N-PROCESS. Kako kažu iz ove tvrtke, to je oblik zaštićenog sporo otpuštajućeg dušika koji je otporan na ispiranje i isparavanje iz tla, te je tako njegova iskoristivost maksimizirana, a zagađenje podzemnih voda izbjegnuto.

Zbog sadržaja kalcija u svom sastavu, Sulfammo proizvodi neutraliziraju zakiseljavanje tla pretvorbom amonijevog iona u nitratni. "Uz dušik i kalcij sadrže sumpor i magnezij – bitne elemente pri usvajanju dušika i njegovu ugradnju u suhu tvar biljaka. Ivan je upravo iz navedenih razloga odlučio izbaciti prihranu KAN-om u kultivaciji čiji se izostanak ne može primijetiti na usjevu", napominju.

Biostimulatori za zaštitu klorofila

Axis i Vital proizvodi su iz SEACTIV linije biostimulatora, te smo njihovom upotrebom ciljali na zaštitu klorofila, te bolju iskoristivost vode unutar sistema biljaka. Elementi biljne ishrane služe kao folijarna prihrana usjeva, dok ekstrakti morskih algi pomažu održavanju imuniteta biljaka kroz razne polifenolne, proteine i hormone. "Ova linija biostimulatora također sadrži i izopentil-adenin, spoj zaslužan za bolji raspored hranjiva i vode u biljkama", dodaju iz tvrtke.

Ivan još ne mora razmišljati o žetvi

Kako kažu, budući da se radi o abiotskim oblicima stresa na koje na žalost ne možemo utjecati, primjenom gnojiva sa spomenutim specifičnostima možemo izgraditi bolju otpornost biljaka.

"Upravo je ona prema stresu jasno vidljiva na Ivanovom pokusnom polju kukuruza gdje uspoređuje nekoliko hibrida dvije sjemenske kuće i još neko vrijeme ne mora razmišljati o žetvi", kažu dodavši da će takve biljke razviti dobar korijenski sustav, imati pravilnu cvatnju i oplodnju, te neometano završiti svoju vegetaciju i nalijevanje zrna.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ivan Maroševac Timac Agro Gnojidba Biostimulatori


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]