Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 14.02.2023. 15:00

Ukrajina će 2023. požnjeti upola manje žitarica nego prije rata?

Prema procjenama UGA, sveukupno bi proizvodnja žitarica i uljarica u Ukrajini mogla pasti na oko 50 milijuna tona, s oko 67 milijuna u 2022. i oko 106 milijuna tona u 2021. godini.

Foto: Depositphotos/jukai5
  • 901
  • 80
  • 0

Žetva žitarica bi u Ukrajini 2023. mogla iznositi 45,6 milijuna tona, što je pad od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu (52,6 milijuna tona u sezoni 2021./22.), navodi APK-Inform.

Uzimajući u obzir površine zasijane oziminima i izglede za proljetnu sjetvu, očekuje se da će ukupna površina pod usjevima žitarica za žetvu 2023. u toj zemlji biti oko 10,1 milijuna hektara, što je 12 posto manje od požnjevenih površina prethodne sezone. Konkretno, za pšenicu bi pad mogao biti 16 posto, ječam 6 posto, a kukuruz 11 posto.

Odustaju od ratarstva

Prema Ukrajinskom udruženju proizvođača žitarica (UGA), očekuje se da proizvodnja kukuruza neće premašiti 18 milijuna tona, a pšenice 16 milijuna tona. No, moglo bi doći i do oštrijeg pada, ovisno o vremenskim prilikama i financijskim poteškoćama s kojima se susreću poljoprivrednici, rekao je čelnik UGA, Nikolay Gorbachov za Reuters.

"Postalo je neisplativo uzgajati žitarice i zato su smanjili zasijane površine", komentirao je dodavši da je prekid trgovine i izvoza nakon ruske invazije prošle godine, mnoge poljoprivrednike doveo do gubitaka.

Mnogi će odustati od ratarstva (Foto: Depositphotos/Prystai)

Upola manje usjeva 

Prema procjenama ove udruge, sveukupno bi proizvodnja žitarica i uljarica u Ukrajini mogla pasti na oko 50 milijuna tona, s oko 67 milijuna u 2022. i oko 106 milijuna u 2021. godini.

Ta je zemlja do sada uspjela izvesti oko 30 milijuna tona ove robe u sezoni 2022./23. koristeći crnomorski koridor kao i alternativne rute preko zemalja Europske unije, naveo je Gorbachov. 

Rusija i Ukrajina su izvor za trećinu uvoza žitarica u EU

No, ističe da zastoji morskim putem, a zbog spore ruske inspekcije brodova, te neučinkovita logistika na alternativnim rutama stvaraju visoke troškove koji se odražavaju na cijene. 

Kukuruz posebno pogođen

Smatra se da je kukuruz najviše pogođen jer je relativno skup za uzgoj, sušenje i transport. Pored toga, oko 10 posto uroda 2022. ostalo je nepobrano jer su ratari čekali da se polja osuše. 

Ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je prošlog mjeseca da bi proizvodnja kukuruza 2022. mogla doći na 22 do 23 milijuna tona s 41,9 mil. t 2021. Procjenjuje se da je proizvodnja pšenice pala na oko 20 milijuna tona.

Što se tiče uljarica, proizvodnja uljane repice i soje, koje se smatraju isplativijima za uzgoj i izvoz, mogla bi ove godine ostati stabilna na oko 3 milijuna tona za svaku, izjavio je čelnik UGA zaključivši da bi proizvodnja suncokreta mogla biti slabija zbog poteškoća s kojima se suočavaju lokalna postrojenja za preradu. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Ukrajinske uljarice Pad proizvodnje Rat u Ukrajini UGA Nikolay Gorbachov


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P