Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 09.02.2023. 15:00

Rusija i Ukrajina su izvor za trećinu uvoza žitarica u EU

Oko jedne trećine vrijednosti uvoza žitarica u EU u 2021. potjecalo je iz Ukrajine, odnosno 28,8 posto, a procijenjeno je na 1,7 milijardi eura te Rusije (4,8 %)

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru
  • 196
  • 31
  • 0

Zabrinutost zbog globalne prehrambene krize porasla je prije godinu dana, s ratom u Ukrajini. Posebno je bila izražena nestašica proizvoda zbog blokade crnomorskih luka, sve do srpnja 2022. kada su nakon sporazuma počele s radom.

Godinu ranije, 2021., Ukrajina je bila vrlo važan opskrbljivač biljnih ili životinjskih ulja i masti. Na nju je otpadalo 14,5 posto vrijednosti cjelokupnog uvoza Europske unije unutar ove grupe proizvoda te šest posto uvoza usjeva i biljnih proizvoda, navodi Eurostat. 

S druge strane, Rusija je bila među glavnim izvoznim odredištima za hranu i piće iz EU-a (4,5% ukupnog izvoza EU-a unutar ove skupine proizvoda) te za usjeve i biljne proizvode (4,4% izvoza EU-a). 

Trećina uvoza

Gledajući detaljnije, oko jedne trećine vrijednosti uvoza žitarica u EU u 2021. potjecalo je iz Ukrajine, odnosno 28,8 posto, a procijenjeno je na 1,7 milijardi eura te Rusije (4,8 %). 

Ukrajina je također imala relativno visok udio u uvozu uljarica i plodova iz kojih se dobiva ulje (9,9 %, vrijednosti 1,4 milijarde eura). 

Usporedbe radi, u EU-u je 2021. proizvedeno žitarica u vrijednosti od 64,3 milijarde eura, a uljarica i uljnih plodova u vrijednosti od 15,1 milijardu eura.


Tagovi

Eurostat Uvoz iz Ukrajine Uvoz iz Rusije Uvoz žitrica Uvoz biljnih ulja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!