Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lema
  • 11.05.2020. 18:00

U sušnim periodima veće štete od žitnog balca - obavite zaštitu na vrijeme

Lema najveće štete čini u svibnju, a uslijed smanjenja lisne mase dolazi i do smanjenja prinosa, pogotovo u vrijeme kada vlada suša. Stoga, pratite njenu pojavu i suzbijte ju na vrijeme.

Foto: JumpStory
  • 1.567
  • 54
  • 1

Crveni žitni balac (Oulema melanopus) je jedan od najučestalijih štetnika na pšenici, a kao i svake, njegova je pojava zabilježena i ove godine. Ratari ga često nazivaju i lema, a javlja se krajem travnja i tijekom svibnja.

Kao štetnik kod nas se javlja i plavi žitni balac (Oulema lichenis) čije je tijelo plave boje, a noge crne. Često se može naći i vrsta Lema cyanella koja im je slična, ali ne pravi štete na žitaricama. Stoga ih je važno razlikovati.

Prepoznajte štetnika na vrijeme

Odrasli kukac crvenog žitnog balca dug je oko 5mm, plavog pokrilja s narančastim nogama i nadvratnim štitom. Prvi odrasli oblici javljaju se u proljeće čim dnevne temperature dosegnu 7°C. Ličinka je žućkasta i pokrivena sluzi pa podsjeća na balavog puža, a kasnije od izmeta i sluzi poprimi tamniju boju.

Ženka odloži od 100 do 150 jaja, a uz više temperature period embrionalnog ciklusa se smanjuje. Polaganja jaja traje poprilično dugo, čak oko mjesec dana pa se tako štete od ličinki produžuju sve do voštane zriobe pšenice. Ciklus razvoja žitnog balca pri temperaturi od 15°C traje 18 dana, dok pri temperaturi od 22 do 25°C traje samo 6 dana.

Lišće izgrizeno u vidu pruga, a najveći napad u svibnju

Žitni balci se hrane lišćem koje ostaje izgrizeno u vidu pruga, a ličinke grizu samo gornji sloj što dovodi do pojave bijelih izduženih linija. Ličinke najveće štete rade na listu zastavičaru od kojem ovisi uspješnost nalijevanja zrna.

U slučaju jakih napada, list može biti potpuno uništen i osušen. Uslijed smanjenja lisne mase dolazi i do smanjenja prinosa, pogotovo u vrijeme kada vlada suša. Tako u polju možemo naići na napadnute i nenapadnute dijelove usjeva, a u nekim slučajevima on može biti i potpuno uništen.

Suša Europi prijeti i ove godine?

Najveći napadi se odvijaju tijekom mjeseca svibnja, a važno je pratiti njegovu pojavu već u travnju kako bi stigli reagirati u pravo vrijeme.

Tretiranje treba izvršiti prije klasanja

Jedna od preventivnih mjera je duboka obrada tla u jesen, gdje lemu unosimo u dublje slojeve tla i tako ju uništavamo. Suzbijanje kemijskim mjerama se provodi kada je štetnik prešao kritičan prag, a on iznosi više od 25 jedinki po m2. Za ličinke je preporučeno suzbijanje čim se izleže njih 10 do 15%.

Vrijeme je za borbu protiv leme - žitnog balca

Upotrebu insekticida treba izvršiti prije klasanja kako na slami i klasovima ne bi ostale rezidue, odnosno ostaci pesticida koji mogu izazvati neželjene posljedice kod ljudi i domaćih životinja.

Dozvoljeni insekticidi za suzbijanje žitnog balca prema FIS bazi su: Fastac 10 EC, Karate Zeon, Decis 2,5 EC, Biscaya, Cythrin max, Direkt, Vantex, Poleci i Proteus 110 OD.


Tagovi

Lema Žitni balac Crveni žitni balac Oulema melanopus Zaštita Štetnik Žitarice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]