Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitni balac
  • 05.05.2019. 18:00

Vrijeme je za borbu protiv leme - žitnog balca

Razmnožavanju žitnog balca ili leme pogoduje vlažno i toplo vrijeme pa ako nastupi nekoliko kišnih i toplih proljeća, jedno za drugim, dolazi do rasta njihove brojnosti.

Foto: WikimediaCommons/Kamil Gwóźdź
  • 2.460
  • 119
  • 0

Žitni balac, poznatiji još i pod nazivom lema (Oulema melanopus), jedan je od značajnih štetnika strnih žitarica. On je također i jedan od ekonomski najvažnijih štetnika strnih žitarica.

Razmnožavanju leme pogoduje vlažno i toplo vrijeme pa ukoliko nastupi nekoliko kišnih i toplih proljeća, jedno za drugim, dolazi do porasta brojnosti ovog štetnika. Za masovno razmnožavanje povoljni su nizinski tereni, s gustim i bujnim sklopom žitarica, zatim konstantna gnojidba pšenice dušičnim gnojivima koja povećavaju plodnost, odnosno, brojnost ove vrste.  Štetu čine odrasli insekti i ličinke tako što se hrane listovima zobi, ječma i pšenice, a najveće štete nastaju pri oštećenju lista zastavice što uvjetuje smanjenje prinosa strnih žitarica za 30 do 50%, navodi dipl.inž. Slavica Svetozarević. 

Pri napadu, najviše stradaju listovi

Imago, odnosno, odrasli kukac, progriza list od gornjeg do donjeg epidermisa, između nerava lista. To praktično znači da se list uzdužno može kidati. Najčešće ta oštećenja nisu po čitavoj dužini lista pa su štete od manjeg značaja.

Daleko štetnije su ličinke, od kojih, pri jačem napadu vršni listovi mogu biti potpuno oštećeni. Ličinke izgrizaju list s gornje strane, u vidu uzdužnih pruga, hraneći se parenhimom sve do donjeg epidermisa. Uslijed toga lišće umjesto zelene, poprima prljavo bijelu boju, po čemu se zaraženi usjev lako uočava još iz daljine.

Pri jačem napadu štetnika, kompletna lisna masa osuši se, u vidu manjih ili većih oaza. Ukoliko je usjev ranije napadnut, štete su veće i manifestiraju se u smanjenoj ili čak onemogućenoj asimilaciji biljaka, odnosno spriječen im je normalan razvoj i nalijevanje zrna.

Kukci najaktivniji u proljeće

Odrasli kukci su dugi oko 5 milimetara. Glava im je crna sa zagasitoplavim metalnim sjajem, prsni štit i noge su narančastožute boje. Ličinke su veličine pet do osam milimetara, svjetložute boje, bačvastog oblika, prekrivene smeđom sluzi, pomiješanom s njihovim izmetom pa tako liče na pijavicu.

Insekt ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadiju imaga pod suhim lišćem, suhom travom i na drugim skrovitim mjestima.

U proljeće, najčešće u ožujku, prezimjeli imago se počinje dodatno hraniti na listovima zobi, ječma i pšenice pri čemu nastaju oštećenja u vidu uskih pruga. Imaga se intenzivnije javljaju u svibnju. Nakon parenja ženke polažu od 100 do 160 jaja. Iz jaja se pile ličinke koje se počinju hraniti tako što izgrizu gornje slojeve lista sve do epidermisa sa suprotne strane, praveći pruge. Jedna ličinka može uništiti do 10% površine lista. Nakon završenog razvoja, ličinka se spušta u zemlju gdje prelazi u stadij lutke, a zatim u imago koji se javlja početkom ljeta. Nastali imago zatim odlazi do mjesta prezimljavanja, gdje provodi više od šest mjeseci u dijapauzi.

Preventivom u borbi protiv leme

Suzbijanje žitnog balca uspješno se obavlja primjenom preventivnih i agrotehničkih mjera poput uzgoja otpornih sorti. Riječ je o sorti s više dlačica na listu. Zatim dubokom jesenskom obradom, plodoredom, kao i optimalnom gnojidbom dušikom. 

Kemijske mjere zaštite primjenjuju se kada se ostvari prag štetnosti i to 15 imaga po kvadratnom metru ili jedna ličinka po biljci (ovo je po tzv. EPPO standardu). Ličinke se kemijski suzbijaju piretroidima na bazi aktivne tvari cipermetrin dok se imaga rjeđe kemijski suzbijaju.

Međutim, događa se da suzbijanje ličinke i ne daje zadovoljavajuće rezultate zato što se kasni sa suzbijanjem, odnosno, ono se izvodi kada su štete već nastale i kada mjere zaštite nemaju skoro nikakvog učinka na štetnike. Od preparata za zaštitu mogu se koristiti Karate Zeon, Durbin EW, Vantex.


Tagovi

Lema Žitni balac Štetnik strnih žitarica Suzbijanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.