Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinska kriza
  • 03.03.2022. 12:00

Tržište žitarica divlja: Cijene pšenice bi mogle prijeći 400 eura po toni?

Zbog zatvorenih crnomorskih luka i sankcija, cijene žitarica, plina i nafte dostižu povijesne rekorde. Mnoge zemlje panično osiguravaju zalihe

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 5.898
  • 684
  • 0

Zbog Rusko-Ukrajinske krize cijene žita rastu, a osnovni razlog je poremećen promet u Crnom moru. Najnovije informacije govore i o tome da je ruska vojska jučer zauzela Herson, stratešku crnomorsku luku. Trgovina žitaricama i proljetno naručivanje nisu mogući, objavio je Agrarheute. Smanjuju se globalne zalihe pšenice, kukuruza, ječma, nafte i plina na neodređeno vrijeme. Cijene pšenice su u srijedu porasle na 380 eura što ukazuje na ogromnu neizvjesnost i oskudicu.

Sukob je doveo do povećanja troškova poljoprivrednih proizvoda. Ukrajinske luke ostaju zatvorene do kraja sukoba, dok Rusija ostaje izolirana od međunarodne zajednice. Prema podacima Matif-a, u Parizu je u srijedu zabilježen porast za ugovore o pšenici za 28,75 eura po toni na 380 €/t, a svibanjski ugovor popeo se za 18 eura na 358,25 €/t. Cijena novog usjeva porasla je za jedan euro na 307 €/t. Za kukuruz je porasla za 15 eura na 355 eura, a novim rodom trgovano je nepromijenjeno za 264 eura.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Pored svega, u Ukrajini je ugrožena proljetna sjetva jarih žitarica i kukuruza koju poljoprivrednici ne mogu obaviti. 

Cijene su dostigle svoj povijesni maksimum kako sukob eskalira.

Otežana kupovina pšenice i ječma

Trgovci prijavljuju brojne zahtjeve za otkup žitarica europskog, američkog i južnoameričkog porijekla kao alternativu pšenici i kukuruzu iz Rusije i Ukrajine. Kina je naredila lokalnim uvoznicima da brzo osiguraju zalihe ječma i kukuruza, kao i zalihe plina i nafte.

Egipat, najveći svjetski uvoznik pšenice, proteklih dana je bezuspješno pokušao završiti dva tendera za otkup pšenice koji su na kraju otkazani zbog nedostatka crnomorskih ponuda. Francuska i SAD su ponudile pšenicu po 400 dolara po toni.

Luka u Odessi zatvorena je prvog dana invazije (Foto: Depositphotos/kaetana)

Porasle su i cijene ječma. U srijedu je stočni ječam na veletržnici u Hamburgu kotiran po cijeni od 340 eura po toni što je novi rekord i također rezultat blokade crnomorskih luka. Ukrajina i Rusija su odgovorne za 18 odnosno 13 posto svjetskog izvoza ječma.

Kina je nedavno dozvolila uvoz pšenice iz Rusije, a slična situacija bi mogla biti i s ječmom.

Cijene kukuruza na europskom tržištu su ovaj tjedan izuzetno porasle, a europski se prodavao po enormno visokim iznosima.

Cijene plina su dostigle rekordne razine

Cijene nafte su u srijedu skočile na osmogodišnji maksimum. Brent sirova nafta porasla je na preko 113 dolara po barelu, najviše od lipnja 2014. godine, što je više od 40 posto ove godine. Sirova nafta još nije predmet sankcija, trgovci su nervozni oko kupovine, skladištenja ili otpreme one iz Rusije.

Cijene plina u Europi su porasle, zbog bojazni da bi sankcije EU protiv Rusije uskoro mogle utjecati na njegovu isporuku. 

Energetska kriza: Bioplin ključan za EU agrar - poljoprivrednicima državna pomoć?

Ovo povećanje će povećati troškove proizvodnje mineralnih gnojiva. Mnogi proizvođači gnojiva su masovno smanjili proizvodnju što je pogoršalo krizu na tom tržištu. Ako se ovome doda da je Rusija jednog od najvećih svjetskih izvoznika, one mogu još više rasti.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Cijene pšenice Cijena kukuruza Rekord Ukrajina Rusija Kriza Oskudica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]