Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplin
  • 02.03.2022. 18:00

Energetska kriza: Bioplin ključan za EU agrar - poljoprivrednicima državna pomoć?

Priopćenje o cijenama energije Europske komisije bit će objavljeno ovaj mjesec. Što nam donosi njegov nacrt?

Foto: Depositphoto/Kassandra2
  • 1.032
  • 88
  • 0

Prema nacrtu priopćenja Europske komisije (EK) o cijenama energije, a koji će biti objavljen u ožujku (dakle, ovaj mjesec), proizvodnja bioplina označena je kao ključni način da se pomogne u jačanju poljoprivrednog sektora EU koji se bori protiv rastućih troškova energije.

Dokument do kojega je došao Euractiv, daje nepovoljno predviđanje visokih i nestabilnih cijena koje će se nastaviti u narednim godinama što će imati ozbiljne posljedice za niz sektora, među kojima je i agrar.

Cijene inputa za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini su porasle, a posebno se ističe porast kod gnojiva za 142 posto. Upravo energija i gnojiva čine 20 posto troškova.

Situacija bi se mogla dodatno pogoršati ako više cijene energenata nastave gurati one za gnojiva što bi moglo dovesti do manjih površina pod usjevima, nižih prinosa, a time i još većeg pritiska na prihode poljoprivrednika i troškove hrane.

Izlaz u bioplinu

Ovakva će situacija agrarni sektor EU staviti u nepovoljan položaj u odnosu na konkurente iz trećih zemalja. EK je u pokušaju da podrži sektor i ublaži taj negativan utjecaj, fokus stavila na stvaranje i skladištenje bioplina. On nastaje razgradnjom organskih tvari, prvenstveno ostataka hrane i životinjskog otpada, i predstavlja čist, obnovljiv i pouzdan izvor energije u skladu s europskim Zelenim planom. Upotreba uskladištenog bioplina smanjuje emisije metana, može se koristiti kao izvor snage i smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, a istovremeno pomaže zelenoj tranziciji ovog sektora.

Navedeno je da će na razini EU biti predložen ambiciozan plan za proizvodnju 35 milijardi kubičnih metara bioplina do 2030. godine.

Državna pomoć za farmere

U međuvremenu će države članice biti u obavezi usvojiti strategije za obnovljivi plin, koje su u potpunosti usklađene s ovim ciljem. Komisija će ih stimulirati da maksimalno iskoriste mogućnosti reformirane Zajedničke poljoprivredne politike kako bi potakle ovu proizvodnju putem svojih nacionalnih strateških planova. Predlaže se da se poljoprivrednicima osigura državna pomoć kako bi se omogućila ulaganja u održivu energiju.

U nacrtu priopćenja se navodi da će izvršna vlast EU mapirati rizike i ranjivosti, uključujući strukturna pitanja, lance opskrbe hranom u EU i njegove kritične točke u infrastrukturi. 


Tagovi

Europska komisija Bioplin Cijene energije Cijene gnojiva Državna pomoć Energetska kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]