Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 31.12.2022. 15:00

Top 5: Tko su najveći proizvođači pšenice u 2022. godini?

Suša i vremenske prilike su snažno utjecale na proizvodnju pšenice. S porastom svjetske populacije raste i potražnja za njom.

Foto: Martina Pavlović
  • 5.287
  • 265
  • 0

Obradive površine zasijane pšenicom ove su godine premašile 220 milijuna hektara širom svijeta, piše UkrAgroConsult. Za 50 posto ukupne svjetske proizvodnje pšenice i 53 ukupne požnjevene površine odgovorno je nekoliko razvijenih regija.

Oko 70 posto globalne proizvodnje ove kulture koristi se za hranu, 20 posto za stočarstvo, a dva do tri posto u industrijskom sektoru. Potražnja za ovom žitaricom raste kako raste populacija. Veličina tržišta u 2021. procijenjena je na 127,7 milijardi dolara i predviđa se da će dostići 169,1 milijardu dolara do 2027. godine.

Proizvodnja pšenice u svijetu se mora povećati?

Očekuje se da će povećana potrošnja u kuhinjama širom zemalja i povećana potražnja prerađivačke industrije za proizvodima poput brašna, tjestenine, rezanaca i pića pokrenuti tržište u narednim godinama. Taj rast bi mogli usporiti faktori poput povećanja svijesti o alergijama na gluten i osjetljivosti te neizvjesne vremenske prilike.

Pet najvećih proizvođača pšenice u 2022. prema podacima Indexmundi, koje daje Ministarstvo poljoprivrede SAD-a su:

1. Na prvom mjestu je Kina s proizvodnjom od 138 milijuna tona. Zajedno s rižom i kukuruzom čini 90 posto ukupnih prehrambenih proizvoda u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu s populacijom koja prelazi 1,4 milijarde.

2. Europska unija je zauzela drugo mjesto s proizvodnjom od 134,7 milijuna tona. Ovo je ukupna proizvodnja za svih 27 članica.

3. Sa 103 milijuna tona Indija je na trećem mjestu. Ona se nalazi u pet najvećih proizvođača pšenice, riže, šećerne trske, kikirikija, povrća, pamuka i voća. Među najvećim je svjetskim proizvođačima mlijeka, jute i mahunarki.

4. Rusija ima najveću površinu od 17.098.242 km², a na velikom dijelu se proizvode žitarice. Njena proizvodnja se procjenjuje na 91 milijun tona pšenice, od čega će izvesti 43,7 milijuna tona.

5. Sjedinjene Američke Države imaju godišnju proizvodnju od 44,9 milijuna tona. Vrijednost izvoza pšenice u listopadu 2022. je pala na 771 milijun dolara sa 1.024 milijuna dolara u rujnu 2022. godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Proizvodnja pšenice Najveći proizvođači Top 5 Rusija Kina Indija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs