Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 18.12.2022. 07:30

Proizvodnja pšenice u svijetu se mora povećati?

Globalni izvoz pšenice je u padu. Kratkoročno rješenje je koordinirati oslobađanje zaliha, a dugoročno - povećati površine pod ovom žitaricom, tvrde znanstvenici

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 818
  • 108
  • 0

Izvoz pšenice je u padu već mjesecima, od početka rata u Ukrajini. Na stanje opskrbe u pojedinim regijama svijeta utječu i oscilacije prinosa i gubici zbog klimatskih promjena. Zbog svega ovoga su cijene te žitarice naglo porasle, a rastu i dalje. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Global Food Security, znanstvenici tvrde da se njezina proizvodnja dugoročno mora povećati u cijelom svijetu kako bi se kompenzirao nedostatak izvoza, prenosi Phys.org

Povećati površine 

Prvo se moraju povećati površine pod njom, tvrde istraživači s Tehničkog sveučilišta Münchena, Francuski javnog istraživačkog instituta za poljoprivredu (INRAE), Sveučilišta Purdue i Sveučilišta Wageningen, kao i Leibniz-Centra za istraživanje poljoprivrednog krajolika (ZALF).

Kratkoročno gledano, nedostatak pšenice mogao bi se nadoknaditi koordiniranim oslobađanjem zaliha, navodi se u studiji. Dugoročno, pak, druge bi zemlje morale nadomjestiti nesrazmjer u izvozu, koji bi mogao iznositi čak devet posto svjetskog izvoza pšenice. To znači povećanje površina pod ovom ratarskom kulturom za ukupno osam posto, za što bi bilo potrebno dodatnih pola milijuna tona dušičnog gnojiva, izračunali su autori. 

Ugrožena prehrambena sigurnost

Zbog oscilacija prinosa i propadanje usjeva uslijed klimatskih promjena, svake bi godine moglo doći do manjka izvoza od pet do sedam milijuna tona te žitarice. Ako se ne poduzmu nikakve mjere za stabilizaciju opskrbe, bit će ugrožena prehrambena, ali i nacionalna sigurnost u mnogim zemljama diljem svijeta, upozoravaju znanstvenici.

U 2020. Ukrajina je proizvela 26 milijuna tona pšenice. Od toga je gotovo tri četvrtine (72 posto) distribuirano van zemlje, što čini devet posto svjetskog izvoza pšenice. Kako znamo, zbog rata se može izvesti samo dio uobičajene količine. Osim toga, ondje se ove godine mogao obrađivati samo dio zemlje. 

NASA otkrila: Rusija u Ukrajini požela pšenicu vrijednu milijardu dolara - gdje je završila?

Ovo nije samo velika gospodarska šteta za tu zemlju nego i prijetnja prehrambenoj sigurnosti za mnoge zemlje u Africi i Aziji, poput Egipta, Indonezije, Pakistana ili Libanona, koje u velikoj mjeri ovise o uvozu te žitarice. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Izvoz pšenice Proizvodnja pšenice Ukrajina Prehrambena sigurnost Pšenica Istraživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.