Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukradena pšenica
  • 14.12.2022. 18:00
  • Ukrajina

NASA otkrila: Rusija u Ukrajini požela pšenicu vrijednu milijardu dolara - gdje je završila?

Pšenica navodno završava na ruskim brodovima te izvozi u zemlje poput Libije i Irana. Ne zna se o kojoj je količini riječ budući da pošiljatelji kriju podrijetlo

Foto: Depositphotos/motionstocks/NASA
  • 1.609
  • 281
  • 0

Ukrajina je izgubila najmanje milijardu dolara u pšenici požetoj na području koje je okupirala Rusija, pokazalo je istraživanje koje se temelji na satelitskim slikama NASA-inog programa za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu.

6 milijuna tona pšenice

U tu svrhu je korišten model strojnog učenja koji mapira promjene teksture i boje na temelju satelitskih snimaka nastalih od 12. do 26. srpnja te su tako mapirane lokacije usjeva koji su pobrani, a koji ne. 

Izvješće NASA Harvest (žetva, op.a.) pokazuje da je gotovo 6 milijuna tona pšenice prikupljeno s teritorija koje nije pod kontrolom Ukrajine. Radi se o 88 posto ozimih usjeva na okupiranim područjima. One koje nisu požete nalaze se uglavnom uz crtu bojišnice.  

Kako objašnjavaju, u prikazanom mozaiku prirodnih boja, nepožnjevena polja pšenice (tamnosmeđa) ističu se u usporedbi s požnjevenim (svijetlo smeđim) poljima na sjeveru i jugu Ukrajine. Svjetlija smeđa boja predstavlja biljne ostatke koji prekrivaju polja nakon žetve.

Snimljeno 16. srpnja (Izvor: NASA) 

Izvoze ju u Libiju, Iran i druge zemlje?

Pšenica, piše Bloomberg završava, na ruskim brodovima te izvozi u zemlje poput Libije i Irana. Ne zna se o kojoj je količini riječ budući da pošiljatelji kriju podrijetlo. U Rusiji negiraju krađu, ali prema pisanju Bloomberga, njihovi dužnosnici kažu da se isporuke iz okupiranih luka nastavljaju. 

NASA procjenjuje da je riječ samo o pšenici, a isključuju druge usjeve.

Ratni zločin? 

Glavni tužitelj Švicarske upozorio je da bi komercijalizacija opljačkanih sirovina mogla postati ratni zločin.

U ukrajinskoj kompaniji HarvEast kažu da su im svi ozimi usjevi koje su posijali u Donjeckoj oblasti, ovoga ljeta otuđili okupatori.  

"Ove je godine ozima pšenica ondje dala vrlo visok prinos, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima", izjavio je izvršni direktor Dmitro Skornjakov te dodao da je sve požeto na njihovim poljima ukradeno i odvezeno iz Ukrajine. 

Tim NASA Harvest izračunao je da su farmeri požnjeli 26,6 milijuna tona pšenice u 2022., što je nekoliko milijuna tona više od prognoziranih. Ipak, to je pad od rekordne žetve prethodne godine, ali blizu petogodišnjeg prosjeka koji iznosi 27,9 milijuna tona. No, na istoku te zemlje zbog rata nisu imali pristup 22 posto površina pod pšenicom. 


Tagovi

Krađa pšenice Satelitske snimke NASA Ukrajinska pšenica Rat u Ukrajini Dmitro Skornjakov


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.