Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva soje
  • 03.05.2023. 09:00

Tko nije posijao soju vrijeme mu je u polje - na što paziti?

Zbog kišnog proljeća ove godine neophodno je izbjegavati tešku mehanizaciju prilikom predsjetvene pripreme kako ne bi došlo do zbijanja i kvarenja strukture tla.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.456
  • 176
  • 0

Sa stručnog aspekta, vrijeme sjetve soje je određeno razinom temperature sjetvenog sloja tla. To znači da bi temperatura zemljišta na dubini od šest do osam centimetara trebala biti oko 10 stupnjeva Celzijusa.

Sije se uglavnom u istom periodu kao i kukuruz jer imaju gotovo iste temperaturne zahtjeve pri klijanju.

Soja je osjetljiva na dušik

Kako navodi viša stručna savjetnica za žitarice i povrtlarstvo Iskra Arapović, prije sjetve soje neophodna je dobra priprema tla. Površinski sloj treba biti mrvičasto - zrnaste strukture, bez krupnih agregata.

"Zbog kišnog proljeća ove godine neophodno je izbjegavati tešku mehanizaciju prilikom predsjetvene pripreme da ne bi došlo do zbijanja i kvarenja strukture tla. Gnojidbu soje treba obaviti u skladu s rezultatima analize tla", ističe Arapović, pojasnivši kako je soja vrlo osjetljiva na gnojidbu dušikom.

Gustoća sjetve iznosi od 500.000 do 800.000 biljaka/ha

Neophodno je ispoštovati zahtjeve u pogledu P2O5 i K2O i primjenjivati gnojiva s većim sadržajem ovih elemenata. Najpovoljnija pH vrijednost zemljišta za soju se kreće od neutralne do blago kisele reakcije kako bi se inokulanti mogli aktivirati.

"Ukoliko je tlo kiselije treba pojačati dušik u osnovnoj gnojidbiu i u prihrani i to ne da bi se dodatno aktivirali inokulanti nego da bi se soji nadoknadio azot koji nedostaje, obzirom da su inokulanti u kiselijoj sredini slabije aktivnosti", pojašnjava. 

Sijati što ranije

Gustoća sjetve iznosi od 500.000 do 800.000 biljaka/ha. Ako se radi o ranijim sortama rok sjetve je od polovice travnja do 10. svibnja. Ako su kasnije sorte, a kišno i hladno proljeće kao što je slučaj ove godine, bitno je sijati što ranije kako bi soja pristigla za žetvu prije jesenskih kiša, odnosno kako bi se ona mogla adekvatno obaviti, pravilno odložiti i kako bi se izbjegla pojava bolesti.

Nikada kasnija sjetva kukuruza: Što možemo očekivati od ove godine?

Preporuka za poljoprivredne proizvođače je da zbog uvjeta kakvi su bili prošle godine, kada smo imali visoke maksimalne dnevne temperature, imaju u vidu da u takvim uvjetima soja abortira, dolazi do opadanja cvjetova, smanjenja roda i klijavosti sjemena.

"Zbog toga je neophodno da se apsolutna masa, tisuću zrna, i klijavost sjemena uzimaju u obzir kao osnovni parametri za računanje sjetvene norme te ako je klijavost niska, na primjer 70 postotnu normu sjetve uvećati za 10 do 20 posto", zaključuje Arapović. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Sjetva soje Vrijeme sjetve Prihrana soje Ishra Arapović Gnojidba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]