Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakorovljenost lucerne
  • 18.12.2019. 09:00

Suzbijte korove u lucerištu na učinkovit način

Pojava korova najizraženija je u ovo doba godine, posebice ako je zima blaga. Štete se vide na prvom otkosu, koji je ujedno i najprinosniji.

Foto: Depositphotos/Haritonoff
  • 1.803
  • 48
  • 0

Problem zakorovljenosti u lucerištima najbolje se rješava zimskim prskanjem jer herbicidi predviđeni za tu namjenu djeluju i preko zemljišta štiteći usjev tijekom cijele sezone. Ovo prskanje izvodi se najčešće krajem veljače ili početkom ožujka. Tretiranje obaviti kada su temperature iznad nule.

Najčešći korovi u lucerni su mišjakinja (Stellaria media), rusomača (Capsela bursa pastoris), čestoslavica (Veronica spp.), mrtva kopriva (Lamium spp.), maslačak (Taraxacum officinale), štavelj (Rumex sp.) i sl. Ove vrste svojim razvojem ugrožavaju rast te krmne biljke, posebice ako je iz nekog razloga rjeđi sklop.

Blaga zima predstavlja problem

Problem je veći ako se korovi pojave u jesen ili tijekom zime, posebice ako je blaga jer nastavljaju i dalje svoj razvoj. Najveće štete nanose prvom otkosu, koji je i najprinosniji. Štetnost zakorovljenosti ogleda se u tome što je postotak proteina smanjen, čime se snižava hranjiva vrijednost takvog sijena, a produžava se vrijeme prosušivanja na polju.

Zašto je važan prvi otkos lucerne?

Također, neki od ovih parazitskih vrsta u sebi sadrže glikozidne tvari, koje su otrovi za domaće životinje. Iz svega navedenog, zimsko tretiranje vrlo je korisna agrotehnička mjera. Zaštita od korova pri podizanju lucerišta podrazumijeva primjenu herbicida nakon nicanja usjeva, ali i korova. Od primjene preparata inkorporacijom, u praksi se odustalo zbog fitotoksičnosti - loš utjecaj na porast lucerne.

Pažljivo s herbicidima

Preparati za ovu namjenu mogu biti na bazi metribuzina, s količinom 0,75 do 1,2 kg/ha. Puna doza se preporučuje jer duže opstaje u zemljištu, ali ako je došlo do kretanja vegatacije, doza se smanjuje. Ne smije se puno kasniti s ovom mjerom jer dolazi do zastoja u rastu lucerne i smanjenja prinosa prvog otkosa. Preparati na bazi tifensulfuron metila koriste se u fazi mirovanja lucerne, a količina po hektaru je 15 - 20 grama. Odlika ovog herbicida je da suzbija štavelj, koji je štetan jer smanjuje kvalitetu sijena. Drugi preparati ne suzbijaju ovu vrstu.

Za ovu namjenu mogu se primijeniti i preparati na bazi imazamoksa. Preporučuju se količine 0,8 - 1,2 l/ha, a najpogodnije rješenje je, ako je lucerna već počela rasti jer ostavlja najmanje posljedice po prinos. Ako je vegetacija krenula, količina se smanjuje. Prednost herbicida primjenjenih u ovom periodu sastoji se u tome što pored kontaktnog djelovanja na korovske biljke, djeluju i preko tla, štiteći usjev u nešto dužem vremenskom periodu.

Uskolisni i širokolisni korovi

U novo podignutim lucerištima, za suzbijanje korova može se koristiti herbicid na bazi bentazona (Basagran, Deltazon, Bentamark) u dozi od 3 l/ha i to kada je usjev oko 10 - 15 cm visine, a širokolisni korovi do četiri lista. Pored navedenih preparata može se koristiti i Butoxon u dozi od 3 l/ha, kada je lucerna 10 - 15 cm visine. Kada je u pitanju suzbijanje širokolisnih korova, najbolji rezultat postiže se kombinacijom spomenutih aktivnih tvari.

Kasnija sjetva lucerne nije dobro rješenje

Protiv uskolisnih višegodišnjih korova, možemo koristiti sredstvo na bazi cikloksidima (Focus ultra- 2 l/ha), fluazifop-p-butil (Fusilade forte 1,2 l/ha), kletodim (Select super- 0,8-1,2 l/ha). 

Autor: dipl.inž. Slobodan Gošić, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Lucerište Korovi lucerne Zimsko prskanje Najčešći korovi Lucerna

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)