Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkos lucerne
  • 24.04.2016. 07:30

Zašto je važan prvi otkos lucerne?

Da bi se postigao željeni efekt iskorištavanja kvalitetnog omjera proteina i energetske vrijednosti lucerne, potrebno je obratiti pažnju na vrijeme otkosa biljke. Posebno je važan prvi otkos te način spremanja zelene mase za silažu ili suhu voluminoznu krmu sijeno.

  • 3.783
  • 400
  • 0

Većina proizvođača, posebice oni koji se bave uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka, u formiranju i sjetvi TDS-a (travno djetelinskih smjesa) posebnu pažnju posvećuju lucerni (Medicago sativa L.) koja ima izuzetno važnu ulogu u ukupnoj proizvodnji mlijeka.

Nezamisliva su imanja koja proizvode vlastitu stočnu hranu bez zasijanih površina lucerne, sedmakinje ili kako je mnogi nazivaju - kraljicom krmnog bilja zbog izuzetno kvalitetnih nutritivnih karakteristika i povoljnog utjecaja na proizvodnju mlijeka.

Da bi se postigao željeni efekt iskorištavanja kvalitetnog omjera proteina i energetske vrijednosti lucerne potrebno je obratiti pažnju na vrijeme otkosa biljke. Naročito prvi otkos je bitan te način spremanja zelene mase za silažu ili suhu voluminoznu krmu sijeno. Pravilna proljetna ili jesenska sjetva lucerne uz prvi pravovremeni otkos daju znatno veće godišnje prinose zelene mase ili sijena.

Prvi otkos za kvalitetan balans hranjiva i prinosa

Za spremanje kvalitetne stočne krme prvi korak je odabir vremena košnje, posebno prvog otkosa koji donosi najveći prinos kvalitetne krme u vidu zelene mase ili sijena. Važno je znati da pravovremen otkos donosi dobar balans iskoristivosti hranjiva, prije svega sirovog proteina za proizvodnju mlijeka i energije za osnovne potrebe organizma. Što ranije kosimo TDS-e u krmi dobivamo više probavljivih bjelančevina i visok sadržaj mineralnih tvari važnih za razvoj kostiju i tkiva.

Prvim otkosom diktiramo broj i vrijeme narednih otkosa u godini. Kada je lucerna u pitanju, ovisno o vremenu sjetve imamo i broj otkosa koji se kreću od dva do tri u prvoj godini kada lucerna razvija svoj korijen. Već u idućim godinama broj otkosa se povećava. Za svakog farmera tijekom proljeća glavno pitanje je kako prepoznati period i kada izvršiti prvi otkos lucerne!?

Kositi lucernu u fazi početka cvatnje

Većina farmera pravi početničke greške u otkosima lucerne i vode s količinom prinosa, a ne kvalitetom pokošene lucerne. Kasnijom košnjom se dobiva veći prinos, više sijena ali slaba kvaliteta. Poanta nije u količini već kvaliteti. Svaki zakašnjeli dan u kosidbi znači pogoršanje kvalitete, smanjuje se količina lako probavljivih tvari i hranjiva vrijednost opada.

Također, jedan vrlo čest primjer je prvi otkos prije vremena. To se često događa u proljeće, kada je nema dovoljno, ili ako nismo nikako sijali ozimu stočnu krmu, pa se lucerna kosi za zelenu masu prije cvatnje. Dakle, važno je lucernu kositi prvi put kada je u punoj cvatnji za lucerišta u prvoj godini, kasnije u idućim godinama optimalno je kositi u fazi početka cvatnje kako bi se dobili poželjni efekti u hranidbi goveda.

Kako prepoznati period za prvi otkos

Vremenski uvjeti su ti koji diktiraju vrijeme košnje, odnosno vrijeme prvog otkosa. Također godina lucerišta je bitna jer je lucerna u drugoj i trećoj godini bujnija i ranije dospijeva za kosidbu. Za pravilan odabir vremena kosidbe nema fiksnog datuma, stoga je potrebno pratiti vremenske uvjete, fiziološke i morfološke karakteristike biljke.

Optimalnim balansiranjem ovih komponenti dolazi se i do pravovremenog prvog otkosa. Farmer uzima u obzir godinu i period sjetve, izgled biljke, vremenske uvjete tih i proteklih dana, vrijeme karence ukoliko su se koristili insekticidi ili neka druga zaštitna sredstva i uz procjenu planira prvi otkos.

S obzirom da je protekla zima bila izuzetno blaga, s dužim toplim i sunčanim periodima u veljači i krajem ožujka prvi otkos se može očekivati već početkom svibnja. Kosidba u početku cvjetanja daje maksimalan prinos i kvaliteta krme i pozitivno utječe na korijenov sustav, tako da bi drugi otkos već bio spreman za 40-45 dana poslije.

Foto:bigstockphotos.com;ahavelaar


Povezana biljna vrsta

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Lucerna TDS Uzgoj krava


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.