Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj žitarica
  • 06.07.2022. 18:00

Suša: Svaki rast temperature za 1°C, smanjuje prinos pšenice za sedam posto

Do kraja stoljeća možemo očekivati manjak vode na 60 posto površina pod pšenicom.

Foto: Depositphoto/Greatstock
  • 373
  • 67
  • 0

Inicijativa za pšenicu je predstavila Stratešku agendu istraživanja koja naglašava trenutne globalne izazove istraživanja ove kulture i potencijalna znanstvena rješenja. Međunarodna organizacija ima za cilj povećati sigurnost hrane, nutritivnu vrijednost i sigurnost ove krušarice, uzimajući u obzir društvene zahtjeve za održivim i otpornim poljoprivrednim proizvodnim sustavima.

Također, pruža mehanizam za identifikaciju glavnih međunarodnih istraživačkih prioriteta i mogućnosti za unaprjeđenje njezine održive proizvodnje na globalnoj razini.

Najrasprostranjenija kultura

Široka adaptacija učinila ju je pogodnom za mnoga proizvodna okruženja širom svijeta, ali je to istovremeno učinilo kritičnim proizvodom za opskrbu hranom.

Strateška agenda istraživanja obuhvaća ključne izazove i prioritete istraživanja za naredne godine. Radi se o četiri glavne teme: povećanje potencijala prinosa, zaštita potencijala prinosa, zaštita okoliš i povećanje održivosti sustava proizvodnje i osiguranje opskrbe pšenicom visoke kvalitete.

Prinos pšenice u direktnoj ovisnosti o dostupnosti vode (Foto: Maja Celing Celić)

Provedeno le 771 istraživačkih projekata tijekom 2020. godine u SAD-u, Australiji, Kanadi, Kini i Španjolskoj.

U 2019. godini je procijenjeno da je pod pšenicom bilo 216 milijuna hektara. Prema podacima FAOSTAT-a iz 2022. preko 90 zemalja proizvodi više od 10.000 tona godišnje. Iako predstavlja 26 posto ukupne svjetske proizvodnje žitarica, ona zauzima skoro 30 posto obradive površine. Za prehranu se koristi 65 posto proizvedene.

Voda limitirajući faktor

Prinos joj je u direktnoj ovisnosti o dostupnosti vode, a njegovo povećanje ovisi o prilagođenosti na klimatske promjene i sušu. Oko 20 milijuna hektara je izloženo stresu od nedostatka vode i ekstremnim temperaturama.

Do kraja ovog stoljeća možemo očekivati manjak vode za 60 posto svjetskih područja gdje se uzgaja, a svaki porast temperature za 1ºC smanjuje prinos u prosjeku za sedam posto.

More prodire u korito rijeke Po - već se osjeća razorno djelovanje suše na usjeve

U Agendi su identificirani glavni problemi i izazovi s kojima se suočava proizvodnja i istraživanje pšenice. Voda i njen nedostatak su u fokusu kao glavni problem, a proizvodnja će biti pod snažnim pritiskom kako osigurati dovoljne količine vlage u zemljištu.

Povećanje prinosa u proteklom stoljeću je bio rezultat usvajanja novih tehnologija, stvaranja novih sorti i inovacija u oplemenjivanju i agronomiji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Istraživanje Strateška agenda Nedostatak vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)