• Prinosi pšenice
  • 21.05.2020. 07:30

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumunjskoj

Rumunjska zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obujmu prodaje pšenice, a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

Foto: JumpStory
  • 335
  • 27
  • 0

Rumunjska će ove godine zbog dugotrajne suše proizvesti znatno manje pšenice, ali kako tvrde stručnjaci i poljoprivrednici, višak bi trebao biti dovoljan za ponudu na međunarodnom tržištu.

"Na dvostrukom smo udaru. Svjedoci smo vrlo loše godine za pšenicu, nalik 2002. kada su biljke zimi smrzle jer nije bilo snježnog pokrivača, a uslijedilo je proljeće bez kiše", rekao je bivši rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea i dodao kako je prema zadnjim podacima s terena u 10 od ukupno 41 regije urod oštećen i do 100%, izjavio je za reuters

Oprezna Rumunjska: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Laurentiu Baciu, poljoprivrednik u istočnoj Rumunjskoj, na granici s Moldavijom, rekao je da je 80 do 90% od njegovih 650 hektara polja pod pšenicom oštećeno. "Čak i ako sada padne kiša, ona neće biti dovoljna. Svi očekujemo puno manje prinose, možda čak i za pola, nego prošle godine“, rekao je Baciu.

Prošle godine ostvarila rekordne prinose

Rumunjska zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obujmu prodaje pšenice, a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

Ova država prošle godine ostvarila je rekordni prinos te žitarice, od oko 10 milijuna tona na 2,1 milijun hektara, dok poljoprivrednici i trgovci u ovoj godini očekuju 5 do 7,4 mil. t. Ukupna žetva žita u Ukrajini u 2019. do 2020. iznosila je 75 mil. t, što je također rekord.

Domaća potrošnja kreće se u rasponu od 2,5 do tri mil. t, što bi značilo višak za izvoz od dva do 4,9 mil. t. Manji urod zbog prekomjerne suše imat će i dobrih strana jer će spriječiti pojavu bolesti ergot (koju uzrokuje gljivica Claviceps purpurea), a to je ključni uvjet na egipatskim natječajima, ističu stručnjaci.

Rumunjska povećava izvoz kukuruza zbog potražnje iz zemalja EU i Turske

Gledajući unaprijed, ukrajinski ministar gospodarstva Ihor Petrashko izjavio je kako ta zemlja razmatra ograničenje u trgovini žitom te dodao kako je najbitnije uspostaviti ravnotežu između zarade u stranoj valuti i sigurne opskrbe hranom za vrijeme pandemije.

Vlada bi tek trebala objaviti službene procjene, a u travnju je iznenadila tržišta obustavom izvoza pšenice na tjedan dana zbog straha da će globalne mjere zaustavljanja pandemije koronavirusa potaknuti veliki val kupovina radi povećanja zaliha.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Rumunjska Pšenica Prinosi Suša Izvoz Egipat


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.