• Žitarice i uljarice
  • 10.11.2019. 16:30

Rumunjska povećava izvoz kukuruza zbog potražnje iz zemalja EU i Turske

Prema lučkim podacima, Rumunjska je na početku vegetacijske sezone izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet posto više nego lani.

Foto: Depositphotos/Photosebia
  • 1.757
  • 160
  • 0

Prema lučkim podacima, Rumunjska je na početku vegetacijske sezone izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet posto više nego lani. Najveći je to obujam u usporedbi s prethodne tri godine, navodi UkrAgroConsult.

U rujnu - kolovozu 2018/19., preko luke isporučeno je 4.234.000 tona kukuruza. To je za 33% više u odnosu na isti period 2017/18., zbog visokog izvoznog potencijala i aktivne potražnje iz zemalja EU i Turske. Konačni podaci za aktualnu sezonu bit će objavljeni polovicom studenog.

Kazahstan uskoro kreće s uvozom pšenice

Žetva žita u Kazahstanu gotovo je završena odnosno do 30. listopada bila je 99,8% obavljena, navodi Black Sea Grain.

Suša je zabilježena u svim dijelovima tijekom vegetacijske godine. Visoke temperature zraka i dugi periodi bez kiše imali su negativan utjecaj na stanje usjeva. Nasuprot tome, za vrijeme žetve kiša je padala u ključnim područjima, što je pogoršalo kvalitetu zrna.

Nepovoljne vremenske prilike utjecale su i na količinu koja je najniža evidentirana u posljednjih sedam godina. Situaciju su pogoršale i male zalihe koje su iznosile svega 1,2 milijuna tona. Navedeni faktori uzrokovat će i pad izvoza na svjetskom tržištu. Prema preliminarnim procjenama, zemlja može isporučiti 30% manje pšenice u odnosu na prošlu godinu.

Nije isključeno da tijekom godine Kazahstan bude primoran uvoziti ovu žitaricu visoke kvalitete, kako bi zadovoljio domaće potrebe. Najvjerojatnije će s kupovinom započeti u kalendarskoj 2020., nakon što iscrpi vlastite zalihe.

U Rusiji vremenski uvjeti pogoduju biljkama

Neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu jeseni dominiralo je u sjeverozapadnom, centralnom, volgovskom, južnom i sjeverno - kavkaskom federalnom distriktu, kao i u zapadnom Sibiru.

Usjevi u navedenim regijama bili su dobro opskrbljeni vlagom tijekom listopada. Zabilježeno je određeno smanjenje samo u pojedinim južnim dijelovima zemlje. Južni i sjeverno - kavkaški okruzi dobili su malo kiše (20 - 35mm padalina mjesečno) što nije uzrokovalo velika ograničenja za rad u polju.

U Sibiru prvi sloj snijega

U nekim istočnim dijelovima, bilo je dosta kiše tijekom prošlog mjeseca pa su uvjeti za pojavu i početni rast biljaka bili nepovoljni. Točnije, iznikli usjevi mjestimično su prorijeđeni zbog nedostatka vlage u tlu. U zapadnom Sibiru već ima i snijega, koji je sada gotovo svuda (sloj debljine do 10cm).

U većini regija, uvjeti za razvoj biljaka bili su dobri. Poljoprivrednici u Južnom i Sjevernom Kavkazu završavali su žetvu kasnih žitarica, suncokreta i sjetvu ozimih žitarica pod povoljnim okolnostima. U većini dijelova zapadnog Sibira žetva je završena. Biljke su zaustavile i rast (5 - 10 dana kasnije od dugoročnog prosjeka, u većini područja), izvještava UkrAgroConsult.

Ruska pšenica uspješno vraćena na egipatski tender

Na tenderu održanom 5. studenog 2019. godine, Egipat je kupio 175.000 tona pšenice iz Francuske i Rusije za isporuku 15. - 25. prosinca 2019. godine, po prosječnoj cijeni od 233,16 USD/t. Otkupna cijena na prošlom tenderu iznosila je 235,63 USD/t.

Na prethodnom, održanom 29. listopada 2019. godine, ova država kupila je 235.000 tona mljevene pšenice iz Ukrajine, Francuske i Rumunjske, za isporuku 5. - 15. prosinca 2019. godine.

Ukrajinsko rafinirano suncokretovo ulje na svjetskom tržištu

Rekordna proizvodnja suncokreta u Ukrajini, u 2018/19. godini (15,5 milijuna tona) potaknula je rast prerađivačkih kapaciteta i proizvodnje ovog biljnog ulja. Parametar rafiniranosti prati svjetske trendove.

U prethodnoj sezoni, proizvodnja ulja dostigla je rekord (+7,4% u odnosu na period 2017/18.). Istovremeno, unatoč povećanom stupnju rafiniteta, njegov udio u ukupnoj proizvodnji sirovina, smanjio se na 11 - 12%, u odnosu na 16% prije osam sezona.

Iako je domaća potrošnja stabilna, povećanje proizvodnje usmjereno je na izvozno tržište pa su isporuke ovog proizvoda prošle sezone bile izuzetno visoke (+16% u odnosu na 2017/18.). Ključna izvozna destinacija i dalje je EU (17% ukupnog izvoza).

Ukrajina aktivno izvozi sojinu sačmu u EU

Izvoz ukrajinske sojine sačme ovog rujna dostigao je rekordnu razinu za taj mjesec, oko 67.000 tona. Predviđa se da će izvoz u 2019./20. biti smanjen za 5 - 6% u odnosu na prošlu poljoprivrednu godinu, zbog pada proizvodnje soje.

EU je i dalje vodeći uvoznik, s tržišnim udjelom od 60%. Obujam njenog potraživanja porastao je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle sezone, prenosi UkrAgroConsult.

Rast izvoza zabilježen je u Bjelorusiju (višestruko), Poljsku (+ 216%) i Mađarsku (+ 211%). 

Kazahstan otvara kinesko tržište lana

Tvrtke koje proizvode laneno sjeme iz četiri regija Kazahstana (Akmole, Sjeverni Kazahstan, Kostanaj i Istočni Kazahstan) upisano je u Registar kineske generalne carinske uprave i steklo pravo isporuke robe kineskom tržištu, izvještava UkrAgroConsult.

U tvrtki su inspekcije obavile kontrolu od 28. lipnja do 8. srpnja 2019. Istovremeno, 12 od 25 poduzeća upisano je u registar bez inspekcije kineskih stručnjaka, što nije u skladu s garancijom Državnog odbora za poljoprivrednu inspekciju pri kazahstanskom ministarstvu poljoprivrede.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Suša Male zalihe Domaće potrebe Iznikli usjevi Otkupna cijena


Autorica

Ivana Živanić

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jutros sam za Agroklub pripremao materijal za zanimljivu reportažu o jednom od najljepših pašnjaka n... Pročitaj cijelu bilješku »