• Petrokemija Kutina
  • 21.11.2015. 18:00

Savjeti za jesensku gnojidbu šećerne repe

Gnojidba fosforom i kalijem obavlja se u pravilu u jesen zaoravanjem na veću dubinu, koja za šećernu repu iznosi 30 cm i dublje tako da ta dva hranjiva budu raspoređena u sloju

  • 468
  • 21
  • 0

Gnojidba šećerne repe mineralnim gnojivima ima važnu ulogu u povećanju prinosa korijena i njegove tehnološke kvalitete. Zbog toga valja posebnu pozornost obratiti pravilnoj i pravodobnoj gnojidbi kako bi se izbjegao negativan efekt da visok prinos korijena ne znači nužno i dobru tehnološku kvalitetu, a to se uglavnom javlja kao posljedica promjenjivog omjera hranjiva koje biljka ima na raspolaganju tijekom vegetacije.

Temelj za pouzdanu preporuku gnojidbe šećerne repe svakako je kemijskom analizom utvrđivanje raspoložive količine hranjiva u tlu te njihov međusobni odnos.

Kemijska analiza tla provodi se u ovlaštenim laboratorijima, a jedan od njih je i Laboratorij za plinove, sirovine i primjenu Petrokemije d.d. Kutina.

Duboka i neutralna tla odgovaraju šećernoj repi

Šećernoj repi odgovaraju duboka i neutralna do slabo akalna tla, vrlo dobre strukture i lakše do srednje teksture, a po jednoj toni prinosa korije-na usvoji 3 do 6 kg dušika (N), 1,5 do 2 kg fosfora (P2O5) i 4 do 6 kg kalija (K2O).

Budući da šećerna repa producira veliku količinu organske tvari po jedinici površine potrebno joj je osigurati i veliku količinu hranjiva.

Osigurati dostatnu količinu hraniva

Dušik je neophodno hranjivo koje predstavlja sastavni dio proteina, nukleinskih kiselina, fotosintetskih pigmenata, amina i drugih spojeva koji uvjetuju rast i razvoj biljaka, a time izravno utiču na prinos korijena i šećera.

Fosfor ima manji utjecaj na tehnološku kvalitetu šećerne repe ali je zato njegov utjecaj na ukupni prinos šećera vrlo značajan. Fosfor sudjeluje u izgradnji stanica od kojih se sastoji biljno tkivo, a ima i vrlo veliki utjecaj na izgradnju korijena pa je zbog toga jako bitan u početku vegetacije.

Kalij je hranjivo koje šećerna repa usvaja u velikim količinama. Važan je jer utječe na porast biljke i količinu šećera kao i na regulaciju protoka vode kroz biljku što je čini otpornom na stresne uvjete manjka ili suviška vlage. Još jedno neophodno hranjivo važno za digestiju i visinu prinosa je bor. Bor ima važnu ulogu u formiranju stanične stjenke, metabolizmu ugljikohidrata, proteina, nukleinskih kiselina i dr.

N i P gnojidba u jesen na većoj dubini tla

Gnojidba fosforom i kalijem obavlja se u pravilu u jesen zaoravanjem na veću dubinu, koja za šećernu repu iznosi 30 cm i dublje tako da ta dva hranjiva budu raspoređena u sloju u kome će se razvijati glavnina korijena.

Osnovnom obradom u tlo se treba unijeti i 1/3 do 1/2 dušika. Na laganim, pjeskovitim tlima primjenjuje se 1/3 dok se na težim tlima primjenjuje 1/2 od ukupno potrebne količine dušika. U jesenskom periodu, u osnovnoj gnojidbi, se primjenjuje NPK 7-20-30 i Urea. U proljeće se u predsjetvenoj gnojidbi može primijeniti Urea, UAN ili Petrokemijas dok se startna gnojidba i prihrana obavljaju KAN-om.

Primjer gnojidbe šećerne repe za planirani period 60 t/ha na srednje teškom tlu:

NPK 7-20-30

600 kg/ha

osnovna gnojidba (zaorati)

UREA

80 kg/ha

osnovna gnojidba (zaorati)

PETROKEMIJAS

150 kg/ha

predsjetvena gnojidba

KAN

150 kg/ha

prihrana (faza 3-4 lista)

Fertina B

25 l/ha

prihrana (prije zatvaranja redova)

Savjeti za zimske obroke preživača

U sastavljanju zimskih obroka za preživače predlažemo korištenje proizvoda:

  • Benural S - mješavinu dodataka stočnoj hrani za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa
  • Ubea 70 - mješavina dodataka hrani za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa te konzerviranje vlažnih (preko 30% vlage) krmiva
  • Urea za hranidbu stoke - dodatak hrani za životinje za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa te siliranje kukuruzne biljke i kukuruznog zrna.

U hranidbi svih kategorija domaćih životinja koristite mineralne mješavine koje ne sadrže komponente životinjskog porijekla:

  • Fosfonal forte 22% P - mineralna mješavina za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa
  • Fosfonal 18% P - mineralna mješavina za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa
  • Benal - tehnološki dodatak hrani za životinje koji se upotrebljava u proizvodnji dodataka stočnoj hrani i mineralnih krmiva

Povezana biljna vrsta

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja.... Više [+]

Tagovi

Gnojidba Jesenska gnojidba Petrokemija Šećerna repa Fosfor Kalij Tlo Osnovna obrada Primjer gnojidbe Stočna repa


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Često puta ne primjećujemo da smo okruženi prekrasnim prizorima na dohvat ruke. Treba samo zastati i... Pročitaj cijelu bilješku »