Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svjetske proizvodnje šećera. Šećerna repa sadrži 75 % vode, 16 – 18 % šećera, 5 - 6 % celuloze i 2 - 3 % ostalih supstanci, uključujući i minerale. Gotovo polovina vode se ponovno iskoristi tokom ekstrakcije šećera, a ostatak ispari. Oko 90 % sadržaja šećera postaje bijeli šećer. Ostatak čini melasa koja se koristi u proizvodnji stočne hrane, kvasca i alkohola. Celuloza iz repe se koristi kao repin rezanac i predstavlja dodatak stočnoj hrani. Preostalih 2 - 3 % sadrži magnezij i fosfor koji se talože iz otpadnih voda tehnološkog procesa proizvodnje šećera i koristi se kao dodatak zemljištu koje je siromašno ovim supstancama.

Morfološka svojstva šećerne repe

Korijen je vretenast, sastoji se od glave (na njoj se oblikuju listovi), vrata, tijela i repa. Tijelo korijena najvažniji je dio korijena, on se vadi i prerađuje, jer u njemu ima najviše šećera (15 – 20 %). Debljine je 10 – 15 cm, a dugačko 20 – 25 cm i teško oko pola do 1 kg. Plojka lista je srcolikog do ovalnog oblika, oblog ili zašiljenog vrha i neravne površine. Duljina plojke veća je od peteljke i iznosi 20 – 30 cm. Stabljika je uspravna, rebrasta, grana se i naraste do 2 m te iz pazuha listova oblikuje postrane grane prvoga reda, iz kojih se oblikuju grane drugog reda i tako dalje. U pazuhu listova grana zadnjeg reda oblikuju se cvjetovi. Oprašivanje obavljaju insekti, pa je šećerna repa stranooplodna. Plod je srasli orašac.

Agroekološki uvjeti za uzgoj šećerne repe

Temperatura

Minimalna temperatura za klijanje je 2 – 3 °C, a kod temperature iznad 6 °C klijanje i nicanje brži su i potpuniji. Optimalna temperatura za klijanje je oko 25°C. U fazi kotiledona opasne su temperature ispod -3 °C.

Svjetlost

Šećerna repa treba puno svjetla. Smanjeno osvjetljenje uzrokuje niži prirod korijena i šećera. U vrijeme intezivne tvorbe šećera dobro je da se izmjenjuje sunčano i oblačno vrijeme.

Voda

Tijekom cijele vegetacije šećerna repa treba biti dobro opskrbljena vodom. Najveće potrebe za vodom su u vrijeme intezivnog porasta (kraj srpnja, početak kolovoza). Ekstremne suše tijekom sprnja i kolovoza mogu jako smanjiti prirod, pa ako postoje mogućnosti za navodnjavnaje, potrebno je navodnjavati. Šećerna repa najbolje uspijeva pri umjerenoj vlažnosti zraka.

Tlo

Odgovaraju joj tla velike plodnosti, dubokog oraničnog sloja, dobrih vodopropusnih odnosa, dobre strukture, rahla, neutralne do slabo kisele reakcije (pH 6 – 7). Najbolji tipovi tla za uzgoj šećerne repe su černozem i njegovi varijeteti, aluvijalna tla i livadske crnice.

Agrotehnika za proizvodnju šećerne repe

Plodored

Plodored za šećernu repu iznosi 4 godine ili više. Uzgoj u plodoredu omogućuje dublju i intezivniju obradu i obilniju gnojidbu svih površina na kojima se smjenjuje šećerna repa. Najbolje pretkulture su joj zrnate mahunarke, rane okopavine i strne žitarice (kulture koje ranije napuštaju tlo). Za šećernu repu tlo se duboko i kvalitetno obrađuje, dobro gnoji, provodi se intezivna njega, pa nakon repe tlo ostaje plodno i čisto od korova. Ako se pravodobno vadi, pod povoljnim uvjetima, repa je jako dobra pretkultura za mnoge ratarske kulture.

Obrada tla

Nakon ranih pretkultura odmah poslije žetve obavlja se plitko oranje na 10 cm dubine. Prema potrebi nakon oranja obavlja se tanjuranje, drljanje i valjanje. U prvoj polovici kolovoza obavlja se drugo oranje na 20 cm dubine. Krajem rujna i početkom listopada, obavlja se jesenje duboko oranje na dubini od 35 – 40 cm i tanjuranje.

Gnojidba

Planiranje gnojidbe treba obaviti prema analizi tla i planiranom prirodu, a korekcije u gnojidbi na temelju izgleda biljaka i analize biljnog tkiva. Na prosječno plodnim tlima trebalo bi osigurati oko 160 kg/ha dušika, 120 – 130 kg/ha fosfora i 250 – 300 kg/ha kalija. Šećerna repa izvanredno dobro reagira na gnojidbu stajskim gnojem. Za osnovnu gnojidbu pogodne su formulacije mineralnih gnojiva koja sadrže mali postotak dušika, više fosfora i još više kalija.

Sjetva

Sjeme šećerne repe u prirodnim uvjetima slabo klija i niče i računa se da od posijanog sjemena oko 30 % propada. Zato se posebna pažnja posvećuje proizvodnji i doradi sjemena. Sjeme se može dorađivati s omotačem (u omotač se ugrađuju zaštitna sredstva), bez omotača i pilirano. Pilirano sjeme treba upiti više vode u vrijeme klijanja, pa to u uvjetima suše predstavlja nedostatak. Sjeme s omotačem ima izjednačen oblik i veličini što omogućuje precizniju sjetvu.

Šećerna repa sije se sijačicama u redove na međuredni razmak od 45 ili 50 cm. Razmak od sjemenke do sjemenke u redu iznosi 10 – 12 cm, a otimalna dubina sjetve je 2 – 3 cm. Sjeme se počinje sijati kada se tlo na dubini od 5 cm ugrije iznad 6 °C. Optimalan agrotehnički rok u Slavoniji je od sredine do kraja ožujka, a u sjevernozapadnoj RH zadnja dekada ožujka i početak travnja.

Njega usjeva šećerne repe

Ako je sjetva obavljena u suho tlo, obavlja se valjanje. Korove u šećernoj repi obvezatno je suzbijati jer oduzimaju vodu, hranive tvari, smanjuju osvjetljenje i stvaraju bolje uvjete za razvoj štetnika i bolesti. Ako stanje tla dopušta, prvo kultiviranje (na dubini od 5 cm, a kasnije i dublje) izvodi se čim se vide redovi.

Vađenje šećerne repe

Vadi se u tehnološkoj zriobi. Vrijeme početka vađenja određuju stručnjaci šećerane na temelju provjere zrelosti šećerne repe. Može se vaditi ručno vilama, plugom, linijama za vađenje (sjekač glava, vadilica, utovarivač) i kombajnima. Strojeve treba dobro podesiti da pravilno režu glave i ne oštećuju korijen. Korijen repe treba odmah pokupiti s njive i odvesti u šećeranu na preradu jer svako zadržavanje dovodi do gubitka. Ako se izvađena repa ne može odmah otpremiti treba ju slagati na depoe u prizme da bi se gubici što više smanjili. 

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; Zagreb, 1998.

Šećerna repa - Sorte

ukupno: 180, aktivno: 75, neaktivno: 105

ALEGRA

Alegra

AMADEA

AMATA

Annamira KWS

ANTEK

ANTINEA KWS

APOLLO

Arcas

ARCAS

ASKETA

AZULATA

BAIKAL

BARTOK

BELINDA

BELLINI

BENAMINA KWS

BERTHOLDA KWS

Bettina KWS

BINGO

BOOMERANG

BOUNTY

BRUNA KWS

BUDA

CAMBRIA

CAMEL

CANARIA

CARIBOU

CASINO

CAVALLO

CHARLY

CHIARA

CLEMENTINA

COLONIA KWS

CONTINENTAL

COYOTE

DAKTARI

DANTON

DEGETA

DELANO

DENISA KWS

DIAMANT

DINARA KWS

DRAVUS

EDISON

EDUARDA KWS

EDUARDA KWS

ELIXIR

ELMO

ELVIS

EUROPA

EVELINA

FABIO

FIORENZA KWS

FLORATA

FLORES

FRANCESSA KWS

FRANCESSA KWS

FRED

GAZETA

GEORGINA

GILBERTA KWS

GINA

GIRAF

GOETHE

Grandiosa kws

GREGORIA KWS

H 6802

HARGITA

HELENIKA KWS

HELENIKA KWS

HILLTOPTA

HORTA

IMPACT

IMPERIAL

Indira KWS

IRIS

JADRANKA KWS

Jadranka KWS

JAFRA KWS

JASMINA KWS

Jelen

KAORA

KARERA

KARPATY

KOALA

KUNDERA

LAGUNA KWS

LAVINA

LENTIA

LENTO

LEOPOLDA KWS

LIANA

LIBERO

LION 9703 AARON

LION 9704 ANNIE

LIPTA

LIVIOLA KWS

LIVIOLA KWS

LIZA

MANDOLINE

MARENKA KWS

MARIANKA KWS

MARINELLA KWS

MARKUS

MARTE

MAS

MAURIZIO

Melindia KWS

Meradonna KWS

MERAK

MODEX

MONDIAL

MONOFORT

MONSUN

MONZA

NATURA KWS

NELEXA

NEURON

NEUTRINO

NIMBUS

ODESSA KWS

OVACIO

PALMA

PHARAON

PREDATOR

PROFITA

PROTECTA

RAMONA

Rebecca KWS

RENATA KWS

RHIZOFORT

RISELDA

RODOLFO

Romanella KWS

ROMANELLA KWS

SANDOR

SANTINO

SAVANE

Senator

SERENADA KWS

SEVERINA

SILENTA

SIXTUS

Smart Belamia KWS

Smart Briga KWS

Smart Djerba KWS

Smart Perla KWS

Smart Rossada KWS

SOFARIZO

Spinner smart

STEFFKA KWS

SUMONO

SY ANGY

TAIFUN

TELL

TERRANOVA KWS

TERRANOVA KWS

THEODORA

TIBOR

TINKA KWS

TINKER

TORDA

TUWIM

UNYX

Vandana kws

VANDANA KWS

VENTURA

Viola KWS

VIVA

VORNA

VULPES

WAPITI

WAWILOW

YASMINE

YETI

ZANZIBAR

ZOULOU

Za pregled svih sredstava zaštite bilja za biljnu vrstu Šećerna repa.

Šećerna repa @ KLUB

U toku ove nedelje počeće kampanja vađenja šećerne repe, kojom je u Srbiji posejano oko 42.000 hektara. Očekuju se prosečni prinosi od 60 t/ha i ukupna proizvodnja od oko 2,5 miliona tona slatkog korena. Ta količina obezbediće dovoljnu količinu šećera za domaće potrebe, a biće sirovine i za izvoz. D...

Sa prvim lepim danaim počeće setva prolećnih kultura na oko dva miliona hektara. Polovinu useva činiće kukuruz, a drugu suncokret, soja, šećerna repa, povrće. Prosečni direktni troškovi za setvu suncokreta su oko 550 evra po hektaru, a za kukuruz oko 600 evra po hektaru. Prema podacima zadružnih sav...

Prolećna setva polako se privodi kraju, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji ometaju radove. Najviše je urađeno na poljima gde je planirana setva industrijskog bilja dok setva kukuruza malo kasni, ali se očekuje ta će i tu posao uskoro biti okončan. ”Setva industrijskog bilja već je završena...

Na pšenici u kukuruzu ratari se ove godine neće ovajditi. Jedino će, sve su prilike, ruke trljati oni koji su posejali šećernu repu – em joj je cena dobra, em država daje izdašan podsticaj proizvođačima. Kako se može čuti od trgovaca i organizatora proizvodnje u Vojvodini, pšenica se i dalje kreće o...

Šećerna repa je manjem procentu zastupljena u setvenoj strukturi atara oko Padine kod Pančeva. U ovom delu Vojvodine ima svega 5 proizvođača a ukupna površina na kojoj se gaji ova kultura je oko 70ha. Kakva je situacija sa ovogodišnjim prinosima i naziru li se subvencije obećane od strane države? Na...

+3

Nedavne kiše zakasnile su za kukuruz, soju i suncokret, ali ne i za šećernu repu koja je ovoga proleća zasejana na oko 30.000 hektara. Zasejano je manje nego prošle godine, ali i pored svih problema, ratari očekuju da će manju proizvodnju nadoknaditi većom cenom. "Moja očekivanja su da će proizvodnj...

U tijeku je proljetna sjetva šećerna repe, a bliže se i ostale kulture. 🌱 Jeste li podesili svoje sijačice, ažurirali i pre-kalibrirali John Deere StarFire prijemnike? Koristite li kontrolu sekcija i precizni signal? 🛰 Jeste li znali da imate 3x demo period aktivacije SF3 signala u trajanju od 24 h...

Zbog blizine šećerane u Kovačici, u Crepaji je šećerna repa tradicionalno jedna od najzastupljenijih poljoprivrednih kultura. Ove godine prostire se na 800 hektara a suša joj nije nanela štetu pa poljoprivrednici očekuju dobar prinos kao i procenat šećera u korenu. Za razliku od ostalih ratarskih ku...