Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZUSSB
  • 28.11.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ratarska 2020: Suncokret popravio sliku uljarica, ugodno iznenadio i kukuruz

Uljana repica je podbacila, ali nisam čuo da je netko bio nezadovoljan zbog suncokreta, komentirao je ovu agrarnu godinu prvi čovjek Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Stanko Zdravčević.

Foto: Depositphotos/Dimid_86
  • 300
  • 14
  • 0

Unatoč mrazu i tuči te dužim vrućim ili sušnim razdobljima, agrarna 2020. godina sa stajališta obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ipak je bila relativno dobra, poručio je prvi čovjek Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Stanko Zdravčević.

Žitarice su ispunile očekivanja, a ugodno su iznenadili ostvareni prinosi kukuruza i posebice suncokreta.

Žetva suncokreta: Nove tehnologije i visokooleinske sorte dale prinos od 4 t/ha

"Dosta dugo pamtim, ali teško mi se prisjetiti godine za koju bi mogli reći da su sve kulture relativno uspjele. Ili jesenske budu dobre pa proljetne podbace ili obrnuto", rekao je za Osječku televiziju i dodao da smo imali relativno dobar urod pšenice. Cijena, doduše, nikad dobra, ali zadovoljavajuća. Isto je kod ječma dok je uljana repica jedina malo podbacila. Cijena je nije pokrila, no može se reći da je proizvodnja bila na nuli. 

Suncokret popravio sliku uljarica 

Zato je, naglasio je, suncokret uljepšao sliku ovogodišnjih uljarica. 

Urod je bio vrlo dobar, preko 3t/ha, a cijena završavala na 2 kune. Okvirno, jer treba znati da se plaća po uljnosti, a svaka sorta nosi svoje. "Dakle, bila je negdje 1,90 - 2,20 kuna. Nisam čuo da je netko bio nezadovoljan zbog suncokreta", napominje. 

Dugo sušno ljeto prijetilo je kukuruzu. Međutim, uspio je iznenaditi. "U globalu se može reći da je urod zadovoljavajući, iako je nekih 30% manji nego lani. Cijena isto tako", ocjenjuje Zdravčević. 

Suša 'prošarala' hrvatska polja pod kukuruzom: jedni očekuju rekorde, drugi zbrajaju gubitke

Općenito, zaključio je, godina je 'solidno dobra' što se tiče poljoprivrede, a kada je u pitanju jesenska sjetva, ječam je davno zasijan, a i preko 95% planirane pšenice. 

Kad njemački seljak dobije poticaj - dobijemo i mi 

Upitan da komentira isplatu poticaja, čelnik ZUSSB-a, uzvratio je pitanjem. "Sjećate se kako smo pred svaku sjetvu prosvjedovali? Ta je priča završena", naglasio je za Osječku televiziju i dodao da se mora priznati da je ustaljena isplata, čemu je svakako pomogla činjenica da smo u EU jer iz tih sredstava ide 85% iznosa. 

"Nema više hoćemo li sada, nemamo novaca, idući će mjesec pa uplati 20%. Kad njemački, austrijski, mađarski seljak dobije poticaje - dobijemo i mi", zaključio je.

Više pogledajte u video prilogu:  


Tagovi

Stanko Zdravčević ZUSSB Agrarna 2020. Stanje žitarica Stanje uljarica Jesenska sjetva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com