Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 05.10.2020. 10:30

Suša 'prošarala' hrvatska polja pod kukuruzom: jedni očekuju rekorde, drugi zbrajaju gubitke

Iako je ponegdje prinos smanjen i do 20%, svi se nadaju da će cijena biti bolja u odnosu na 2019. S onim što su dosad čuli, nisu nezadovoljni

Foto: Vedran Stapić
  • 3.508
  • 538
  • 0

Situacija s kukuruzom na našim poljima je - šarena. Opisuju je tako i proizvođači i stručnjaci jer dok je negdje suša učinila svoje i smanjila prinose, drugi već najavljuju rekorde. Pa i 15 tona po hektaru. 

"Vidio sam uistinu svega. Bit će i vrhunskih i loših. Suša u lipnju, u vrijeme oprašivanja, je sigurno smanjila prinose do 20%. Lako je vidjeti prazne dijelove klipa, a imate slučajeve i da su se "ušpicili" što je jasan znak da se nije razvijao kako treba. Negdje je čak i kokičar ostao na visini od svega pola metra. Nitko ne voli visoke temperature, 30 stupnjeva u 6. mjesecu, pa tako ni kukuruz", kaže nam prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek na čijem će se pokusnom polju u utorak, 6. listopada održati i javna berba hibrida. 

Prinosi, dodaje, variraju od njive do njive. Ovise o agrotehnici, jesu li ratari uspjeli zatvoriti zimsku brazdu te količini oborina. Zapad je 'mokriji' od istoka pa dok će ovdje zbrajati gubitke, već je u Virovitičko-podravskoj županiji situacija posve drugačija.  

Očekivanja su ipak da će prosječni prinosi biti na razini prošlogodišnjeg, možda i viši. Naime, lani nam je prosjek bio 9 t/ha. 

Izvoz sirovine prednjači, prerađivačkih kapaciteta nema  

"Stanje je dosta šareno, ovisno o kojoj mikrolokaciji je riječ. Gdje su kiše padale, tu će biti izvanredni", kaže nam i dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić

Stanje usjeva razlikuje se od polja do polja, suša je uzela danak (Foto: V. Stapić)

Kada je u pitanju kukuruz, otkriva, Hrvatska je dvostruko samodostatna. Međutim, iako proizvodimo dva puta više nego li su nam potrebe, znatan dio i to sirovine, odlazi u Italiju u Austriju. "To nije dobro za nas. Talijani dobiju jeftinu sirovinu i zarađuju dok su kod nas prerađivački kapaciteti mahom zatvoreni, uništeni", upozorava drugi čovjek HPK. 

Hrvatski ratari, doznajemo, mijenjaju i trendove u proizvodnji. Što se tiče FAO grupa, koriste se 200 do 500, ovisno o namjeni. Za siliranje, primjerice, najviše idu 400 i 500, na istoku i FAO 600. 

"U zadnje vrijeme se favoriziraju 200 i 300, kada se radi o zrnu. Uspiju tako skinuti ispod 14% vlage čime se izbjegava sušenje koje je dosta velika stavka. Trend je prema manjim, ranijim hibridima, da vlaga bude do 15%", pojašnjava Brlošić. 

Da je suša učinila svoje, potvrđuje nam i Franjo Mesaroš, dugogodišnji ratar iz Čakovaca pokraj Vukovara kojega smo sa sinom Robertom zatekli upravo u vršidbi. "Možemo reći da je sigurno manje 20% nego lani. Osušio se naglo, no dobro je kako smo očekivali. Stvarno je nedostajalo padalina u najgore vrijeme, a procjenjujemo da će ga biti oko 8, možda 9 tona po hektaru", kaže nam i dodaje da je lani imao prinos preko 10t/ha.  

Cijena bi mogla nadoknaditi smanjen prinos?

Sav urod, otac i sin predaju u skladište, a u ovoj korona godini i godini vremenskih neprilika, nadaju se da će cijena biti bolja. "Priča se da će biti oko kune, 0,90 do 1 kn po kilogramu što će biti dobro", kaže i podsjeća da je lani bila 0,85 do 0,90 kn/kg. 

Obitelj Mesaroš, inače, drži se provjerenog Pioneerova hibrida koji im se pokazao dobrim jer naglo otpušta vlagu i daje dosta suhog klipa. "Više od 50% suhog sam predao lani", napominje ipak zadovoljan postignutim u ovoj nepredvidivoj godini. 

Proizvodnja kukuruza u 2020. u usporedbi s prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom povećala se za 1%, odnosno s 2.298.000 tona na 2.322.000 tona, dok proizvodnja po hektaru ostaje ista, 9 tona (izvor: DZS) 

Razloga za zadovoljstvo itekako ima obitelj Prša iz Kutova u Općini Zdenci. "Generalno ova godina je na našem području bila rekordna i za ozime i proljetne kulture. Imali smo pravilan raspored padalina u toku intenzivnog rasta kukuruza (5.-8. mjesec) i očekujemo odlične prinose", kaže nam Filip Prša, koji sa svojih 17 godina, sada maturant osječke Poljoprivredne i veterinarske škole, itekako pridonosi obiteljskom poslu.

Kukuruz, pojasnio je, uzgajaju u izuzetno visokoj agrotehnici, s velikim gustinama i količinama gnojiva te očekuju preko 15 t/ha. "Imamo zasijano 5 hibrida od 4 najveće sjemenarske kuće u Hrvatskoj, a od cijene ne očekujemo previše, oko 1 kn/kg za kukuruz s 14% vlage", dodaje Filip naglašavajući da ih to i ne zabrinjava previše jer sav urod troše na svojoj farmi svinja. 

Inače, grupu 300 koriste za vršidbu u zrnu, a 400 i 500 za branje u klipu. Od hibrida imaju Pioneer 9903 i 0725, RWA tweetor, KWS orlando i Syngenta zoan.

Prinosi i preko 15 t/ha 

Obitelj sije i starinski crveni kukuruz koji im se pokazao otpornijim u odnosu na klasični, žuti. Koja je to točno sorta, ne zna, no kaže otkako je objavio fotografiju na facebooku, ne staju mu upiti i narudžbe. Prodao je već 150 kilograma sjemena!

"Stvar je u tome da hibrid možete koristiti samo jednom. Znači, svake godine morate kupiti sjeme, a ovog krunite i cijelo vrijeme s čardaka imate svoj kukuruz odnosno svoje sjeme", objašnjava potražnju. 

Obitelj Filipa Prše sije i starinski kukuruz, a očekuju rekordne prinose, veće od 15 t/ha (Foto: F. Prša)

Inače, prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja kukuruza u 2020. u usporedbi s prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom povećala se za 1%, odnosno s 2.298.000 tona na 2.322.000 tona, dok proizvodnja po hektaru ostaje ista, 9 tona. 

Kako smo doznali u DZS-u, ove godine, također prema prvim procjenama, žetvena površina kukuruza za zrno u Hrvatskoj iznosi 258.000 ha, dok je u 2019. godini iznosila 255.887 ha, što ukazuje na povećanje od 0,8%.

Unatoč padu stočarske proizvodnje, kukuruz ostaje dominantna kultura 

Da je dominantna kultura, pokazuju i podaci Ministarstva poljoprivrede. Primjerice, u razdoblju od 2012. do 2016. godine u ukupnoj proizvodnji žitarica, iskazano količinski, kukuruz je činio udio od 59,7%.

Unatoč činjenici da nam iz godine u godinu pada stočarska proizvodnja, na što je nedavno upozorila i tvrtka Bc Institut, kukuruz ipak ostaje broj jedan na našim poljima. 

Zanimljivo je i to, kako nam je otkrio Mato Brlošić, da se čak 80% cjelokupne hrvatske proizvodnje ove žitarice odnosi na OPG-ove i obrte.

Premda nemamo službene podatke, pretpostavka je da su najveći proizvođači ove kulture Fortenova grupa, a slijedi ih grupacija Žito. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Berba kukuruza Žetva kukuruza Stanje u Hrvatskoj Suša Bojan Stipešević Mato Brlošić Franjo Mesaroš Filip Prša DZS


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...