Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najavljuju prosvjed
  • 06.07.2022. 09:00

Ratari u Semberiji najavili prosvjede – ne daju pšenicu ispod 2,9 kn/kg

Poljoprivredni proizvođači iz Bijeline, u susjednoj BiH, najavljuju miran skup. Ispred Agrocentra dovoze i određenu količinu pšenice

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 4.539
  • 249
  • 0

Predstavnici Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, u susjednoj BiH, odbili su poziv na sastanak u Privrednoj komori Republike Srpske, na kojem se jučer, na četvrtoj rundi pregovora pokušala definirati otkupna cijena pšenice. Nakon što se ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košrac i premijer RS Radovan Višković, nisu pojavili dan prije u Bijeljini, ratari okupljeni u ovom udruženju navode da ni oni u Banja Luci "nemaju šta tražiti".

Odluka o prosvjedima

Cijenu koju je predložila mlinsko-pekarska industrija od 0,65 KM/kg (2,50 kuna), za njih je nerealna, a zbog svih događanja u vezi s ovom tematikom u četvrtak će organizirati mirno okupljanje ispred Agrotržnog centra u Bijeljini.

"Imat ćemo jedan miran skup poljoprivrednih proizvođača, gdje ćemo dovesti i pšenicu i obratiti se medijima i građanima. Vidjet ćemo što će biti, što će narod odlučiti ja ne znam. U ponedjeljak su trebali doći ministri ovdje, ipak je to kruh, hrana. Vidite, njima sada Semberija ne treba, a trebat će im. Eto dokle smo došli", kaže za Agroklub Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice. 

Žetva je obavljena na 90 posto usjeva (Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav)

Dodao je kako će na okupljanje stići veći broj proizvođača iz ovog kraja, a tog dana odlučivat će i o prosvjedima, odnosnu izlasku na ulice. Bajkajlić kaže da se razmatraju sve opcije i da "ništa nije isključeno".

Srpski ratari izašli na ulice 

Ratari bi bili zadovoljni s cijenom od 0,75 KM/kg (2,89 kn/kg), odnosno ispod te cijene ne pristaju. Navode da je kvaliteta izuzetna te da se žetva u ovoj regiji privodi kraju. 

"Žetva je obavljena na 90 posto usjeva. Malo je rod podbacio, ali je kvaliteta dobra, kao i težina, vlaga je 10. Mi nemamo kud', ne znam na što će ovo izaći. Ostat ćemo bez hrane. Prinosi su od 3,5 do 5,5 tona, odnosno u prosjeku 4,5 tona. Dosta ljudi je predalo pšenicu na čuvanje i čeka cijenu, ali u suštini nije dobra situacija", zaključuje naš sugovornik.

Prosvjed je zbog cijene pšenice, podsjećamo, održan nedavno i u Srbiji. Tamošnji su ratari na ulice izašli s gotovo 300 traktora. 

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Cijena koju otkupljivači nude kod nas je od 2 do 2,20 kuna po kilogramu. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ratari Prosvjed Otkupna cijena


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)