Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti
  • 06.07.2020. 18:00

Ratari će se naviknuti na robote kao što su mljekari na muzilice?

Poljoprivrednici širom svijeta suočavaju se s izazovima u korištenju pesticida, stoga je ideja kojom bi robot poslužio kao alternativa, zaintrigirala čak 450 sudionika koji su prisustvovali webinaru o toj temi. Do kakvih su zaključaka došli, čitajte u tekstu.

Foto: Facebook/ Farmdroid
  • 459
  • 66
  • 0

“Mehaničko suzbijanje korijenja nudi rješenja na više načina. Herbicidi danas ili ne djeluju dobro ili ih društveni pritisak, kao što je bilo s glifosatom, zabranjuje. Zato mislim kako je pravo vrijeme da počnemo upotrebljavati alternative koje nam se nude, a najbolja do sada predstavljena su roboti”, rekao je Klaus Erdle u uvodnom govoru webinara Feldtage Digital robot organiziranom od strane Njemačkog poljoprivrednog društva (DLG).

Budući da se poljoprivrednici širom svijeta suočavaju s izazovima u korištenju pesticida, ideja kojom bi robot poslužio kao alternativa, zaintrigirala je čak 450 sudionika koji su sudjelovali u ovom online seminaru. 

Danski roboti već testirani na nekoliko europskih farmi

Dizajnirani za polja i do 20 hektara, mogućnošću sjetve, ali i suzbijanja korova, roboti danske tvrtke FarmDroid već su testirani na nekoliko farmi diljem Europe, a u proljeće su suzbili korove na oko 1.000 hektara zemlje. 

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju tlo, a rade i do 8 sati

Koristeći visoko precizne geo koordinate, roboti se napajaju solarnom energijom, a imaju i rezervnu bateriju. “Kako ga je bilo strah pandemije i da možda neće moći ići na svoje polje, jedan kupac je naručio još jednog da bi posao odradio što brže. Kaže da je jako zadovoljan novim suzbijačem”, tvrdi izvršni direktor FarmDroid-a, René Jannick Jørgensen.

Ovaj autonomni stroj težak je oko 700 kilograma, a širine oko tri metra. Djeluje, naglašavaju iz tvrtke, jako temeljito i precizno, a posao obavlja putem veze s RTK stanicom.

Još uvijek postoje pravne i tehničke prepreke

Arno Ruckelshausen, profesor na Tehničkom fakultetu u Njemačkoj, u svojim dugogodišnjim istraživanjima primijetio je kako još uvijek postoje pravne i tehničke prepreke koje je potrebno ispraviti kako bi terenski robot u potpunosti zamijenio herbicide.

Sa svojim 30-godišnjim iskustvom u mehanizaciji, njemačka tvrtka K.U.L.T pokazala je kako je moguće samostalno kretanje robota, ali trenutačno zbog zakonskih ograničenja poljoprivrednik ih i dalje mora nadgledati. 

"Farmeri moraju biti pored robota i nadgledati što on radi da bi na vrijeme mogli reagirati ako dođe do neke greške te ga zaustaviti", objasnio je na webinaru predsjednik Uprave Christian Kirchhoff,. 

Dron laje i čuva ovce - može li zamijeniti psa i običnog pastira?

S njim se složio i stručnjak za poljoprivredu iz Bavarskog istraživačkog centra, dr. Beat Vinzent. "Sve je ovo pomalo slično onom scenariju kada su mljekari po prvi put koristili automatske muzilice. Trebalo im je vremena da se prilagode činjenici da ne moraju sve raditi ručno, nego naučiti rukovati sustavom. Koliki će uspjeh ovog izuma biti, ovisi o pouzdanosti stroja kao i o tome želi li ga uopće farmer kupiti”, pojašnjava Vinzent. 

Povrat investicije u roku od dvije godine

Brojna su pitanja koji su sudionici webinara postavili, a najupečatljivija su bila ona vezana za novčana ulaganja kao što su koliko moraju uložiti, koliki je povrat ulaganja kao i koliki su troškovi održavanja?

“Na sedam i više hektara ostvaruju se izvrsni poslovni rezultati, ali naravno sve ovisi o usjevu. Povrat ulaganja u tipičnim situacijama gdje poljoprivrednik uzgaja šećernu repu ili trsku je kraći od dvije godine. Imali smo i kreativne farmere koji su robote koristili za različite usjeve i ljekovita bilja i to se također pokazalo jako uspješnim. Robot FarmDroid može se lako transportirati na drugo polje pomoću traktora kako bi se ostvario još bolji poslovni uspjeh", poručuje Jørgensen.

Cijene robota, kako navode iz tvrtke K.U.L.T., kreću se od 25.000 eura za one manje pa sve do 125.000 eura, dok FarmDroid svoje prodaje za oko 65.000 eura. 

U budućnosti će strojevi raditi u timovima?

"Strojno će učenje imati važnu ulogu u složenim područjima kao što je to prepoznavanje bilja. S vremenom će oni naučiti kako točnije razlikovati korov od usjeva. To se postiže analizom tisuća fotografija snimljenih poljskim robotima. Također, moći će usporediti prethodna iskustva što će rezultirati pametnijim strojevima“, komentirao je profesor Ruckelshausen.

Alternativa glifosatu: Protiv korova biljnom pjenom, strujom i elektromagnetskim valovima

Ostali budući trendovi koje je također primijetio uključuju provjeru kvalitete tla i biljaka. "Mogli bi mjeriti vlažnost tla, provjeriti treba li biljci treba vode, a moći će poslati signal i ostalim robotima koji će reagirati i osigurati potrebnu vlagu. Taj način rada se naziva rojenje, polje bi bilo opremljeno s nekoliko autonomnih strojeva koji bi radili kao tim“, dodao je Ruckelshausen.

"Ono što smo svi zaključili iz ovog simpozija je da su poljoprivrednici nositelji glavne uloge u razvoju robotike. Ne isplati se proizvoditi i istraživati ako oni nisu zainteresirani. Ne možemo očekivati da sve funkcionira savršeno. Kemijsko prskanje je i dalje vrhunska tehnologija. Roboti će i dalje prolaziti kroz mnoge faze usavršavanja, ali kao što smo vidjeli od ove dvije tvrtke, oni pokazuju obećavajuća rješenja koja će, nadam se, vrlo brzo pozitivno utjecati na poljoprivredu“, zaključio je Erdle.


Tagovi

Roboti Herbicidi Korovi Webinar DLG FarmDroid K.U.L.T


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]