Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna gnojiva
  • 16.02.2022. 18:00

Raste proizvodnja gnojiva na bazi mikroba i morskih algi

U vrijeme kada se emisije s farmi sve više kontroliraju, takvi bi proizvodi mogli pomoći poljoprivrednicima da smanje primjenu dušika koji može zagaditi vodene tokove i stvoriti dušikov oksid

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 489
  • 66
  • 0

Cijene umjetnih gnojiva su svakim danom sve veće, a Europska unija ima za cilj smanjiti njihovu upotrebu. Istovremeno, velike kemijske kompanije ulažu stotine milijuna dolara u razvoj poljoprivrednih proizvoda za ishranu usjeva na bazi mikroba i morskih algi. 

U vrijeme kada se emisije s farmi sve više kontroliraju, takvi bi proizvodi mogli pomoći poljoprivrednicima da smanje primjenu dušika koji može zagaditi vodene tokove i stvoriti dušikov oksid. Stoga investicijska banka Rabobank predviđa da će industrija biostimulansa u vrijednosti od 3 milijarde dolara rasti za 12-15 posto godišnje u narednih pet godina, piše Reuters

No, tržišta mikrobnih gnojiva su uglavnom neregulirana, a tek je nekoliko studija o tome koliko su učinkovita u povećanju prinosa. Europska unija će u srpnju 2022. objaviti prvi zahtjev za učinkovitost biostimulansa, a američka agencija za zaštitu okoliša izdala je nacrt smjernica za javnu reviziju.

Sveti gral poljoprivrede

Jon Treloar, agronom u danskom Novozymesu čiji proizvodi sadrže gljivicu koja raste uz korijenje biljaka i oslobađa fosfat, izjavio je da su kupci još uvijek oprezni. U ovoj tvrtki prikupljaju rezultate terenskog testiranja koje obave s poljoprivrednicima. "Ako oni imaju loše iskustvo, to može oštetiti cijelu industriju", istaknuo je.

Koliko daleko ide razvijanje ovakvih proizvoda svjedoči izjava Karstena Temmea, izvršnog direktora kompanije Pivot koji mogućnost mikroba da fiksiraju dušik iz zraka u amonijak naziva svetim gralom poljoprivrede. "Naši proizvodi ne stvaraju visoke emisije povezane s proizvodnjom dušičnog gnojiva, niti emisije dušikovog oksida nastale kada se umjetno gnojivo tijekom vremena razgrađuje", tvrdi on, a na ovakvim aktivnostima rade i u velikom Bayeru gdje zajedno s biotehnološkom kompanijom Ginko Bioworks ulažu u proizvod Joyn Bio. 

U kompanijama prikupljaju rezultate sa terena (Foto: M.C.Celić)

"Očekujemo komercijalnu prodaju našeg mikrobnog tretmana sjemena za tri do četiri godine", ističe izvršni direktor Mike Miille

Kritike na račun biostimulansa?

I Yara International proizvodi biostimulanse na bazi morskih algi i humusnih supstanci. Sjemenska tvrtka Corteva ovog proljeća lansira biološki proizvod za koji kaže da usvaja dušik iz atmosfere i pretvara ga u amonij.

No, ne treba izostaviti da na račun biostimulansa stižu i kritike. U protekle dvije sezone Daniel Kaiser, znanstvenik sa Sveučilišta u Minesoti, testirao je Pivot's Proven proizvod na šest lokacija gdje je primijenjeno dušičnog gnojiva manje od optimalnog. Samo je na jednoj zabilježen poboljšan prinos.

Brojne su prednosti korištenja biostimulansa - kako ih odabrati?

Treba napomenuti da Europa čini polovicu globalnog tržišta ovih sredstava, pokazuju podaci Europskog vijeća industrije biostimulansa. Poljoprivrednici su ih u početku koristili uglavnom za ekološku proizvodnju i na visokovrijednim usjevima voća i povrća, ali sada su sve više prisutni u konvencionalnim usjevima kao odgovor na namjeru EU da poljoprivrednu proizvodnju učini održivijom.


Tagovi

Mikrobi Mikrobna gnojiva Alge Gnojivo Bayer Biostimulansi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]