Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjegavost lista šećerne repe
  • 19.07.2014. 17:30

Prinos repe rekordan, no bolesti prijete!

Štete uslijed napada pjegavosti lista šećerne repe često su podcijenjene pa valja napomenuti da ova bolesti bez adekvatne zaštite može uzrokovati od 20 do 40 postotnog gubitka uroda

Foto: depositphotos.com, jovanjaric
  • 300
  • 26
  • 0

Polja šećerne repe u istočnoj Slavoniji i izgledom najavljuju još jednu rekordnu godinu. Većina uvjeta za rast repe su ove godine osigurani i repa je u izvanrednom stanju, tvrde iz županjske Sladorane. "Velika većina repe izgleda odlično te predviđamo na nekim poljima i rekordne prinose", navodi izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić, dodajući kako je realno očekivati prinose između između 55 i 60 tona po hektaru, čak i uz gubitke koje su proizvođači imali s naplavnim vodama u dijelu županjske Posavine. Ipak, trenutno najveću potencijalnu opasnost po šećernu repu predstavlja pjegavost lista (Cercospora beticola).

Pjegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola) jedan je od najštetnijih patogena lista šećerne repe. Bolest je široko rasprostranjena na područjima gdje repa obično uzgaja i može uzrokovati velikim gubicima prinosa, ako se ne tretira pravilno. Obično se javlja na samom početku sezone, a najviše u vlažnim i toplim sredinama kada su u pitanju rani oblici pojave bolesti.

Ukoliko se ne tretira - gubitak uroda i do 40 %

"Pojava prvih simptoma bolesti vrlo je različita te na nekim područjima može biti zamjetna i tada bolest treba obvezno tretirati, a negdje je i nema. Bolest ne uništava samo list, nego dolazi i do potpunog narušavanja fiziologije šećerne repe, odnosno nakupljanje šećera biva prekinuto", navodi Rešić, dodajući kako se kod Cercospore radi se o dvostrukom djelovanju na prinos i kvalitetu.

Prvo dolazi do smanjenja lisne površine za fotosintezu zbog progresivnog povećanja nekrotičnih pijega na listu i sušenja lista, a kao drugo, biljka će reagirati na gubitak lista naknadnim formiranjem novih. Radi se o procesu koji se stručno naziva "retrovegetacija" te dovodi do dodatnih gubitaka prinosa koji su važniji od onih uzrokovanih nekrotičnim pjegama.

Štete uslijed napada pjegavosti lista šećerne repe često su podcijenjene pa valja napomenuti da ova bolesti bez adekvatne zaštite može uzrokovati od 20 do 40 postotnog gubitka uroda te od 15 do 20 postotnog smanjenja digestije. Mjere suzbijanja pjegavosti lišća šećerne repe uključuju agrotehničke mjere, sjetvu tolerantnih sorata i korištenje fungicida. Kada se govori o agrotehničkim mjerama zaštite onda se misli na sjetvu zdravog sjemena, pravilan plodored te zahvate koji obuhvaćaju obradu tla, gnojidbu i zaštitu od korova.

Za suzbijanje pjegavosti lista uz korištenje fungicida stručnjaci preporučuju niz pripravaka registriranih u Hrvatskoj. Dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja potrebno je obaviti i drugo tretiranje. Na osjetljivim sortama, u godinama s dosta oborina najvjerojatnije će biti potrebno je obaviti i i treće tretiranje fungicidom.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Slavonija Urod Stanje Sladorana Ivo Rešić Pjegavost lista Cercospora beticola Gubitak uroda Simptomi Retrovegetacija Nekrotične pjege Agrotehničke mjere Plodored Tretiranje bolesti repe


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo