Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring usjeva
  • 23.02.2022. 15:00

Prijeti li suša europskim ozimim usjevima?

Simulacijski modeli stanja usjeva pokazuju da nema opasnosti od mraza. Koje regije pate od deficita oborina?

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 385
  • 53
  • 1

Europski monitoring za usjeve JRC MARS je objavio novi bilten o stanju usjeva žitarica i travnjačkih površina. Saznajemo da je stanje u većem dijelu kontinenta dobro, posebno kada su u pitanju sjeverna i istočna područja. Deficit kiše izražen je u središnjim i zapadnim dijelovima.

No, njezin dugotrajni nedostatak je u mediteranskim regijama doveo do suše. Prema predviđanju, ovakve vremenske prilike će se nastaviti što će neminovno dovesti do negativnog efekta na usjeve i prinose.

Manjak oborina na jugu

Najviše su pogođeni Španjolska i Portugal, a zatim jugoistočna Francuska i sjeverozapadna Italija. Navedeno je da je sadržaj vode u zemljištu ondje ispod sezonskog prosjeka, a rezervoari koji se koriste za navodnjavanje su znatno ispod kapaciteta. Neophodne su iznadprosječne padavile kako bi se izbjegao povećan rizik od negativnih utjecaja na uvjete rasta usjeva kasnije u sezoni. 

U mnogim zemljama nedostaje kiše (Izvor: Europska komsija)

Temperature iznad prosjeka su zabilježene na području Njemačke, u dijelovima Poljske, Danskoj i Ujedinjenoj Kraljevini što bi moglo pogodovati opstanku insekata te štetnika i dovesti do povećanog pritiska kasnije u sezoni, objavio je MARS.

Pepelnica na žitaricama - pogoduje joj toplo i vlažno proljeće

Vremenska prognoza je za razdoblje do 24. veljače najavila padaline u istočnoj Europi i istočnom Mediteranu. No, sušni period će se nastaviti u Španjolskoj i Portugalu. Sezonska vremenska prognoza za naredna tri mjeseca (ožujak, travanja, april) ukazuje da će biti vrlo do ekstremno toplije nego inače u većem dijelu kontinenta, a vjerojatnost suše je velika u regijama Portugala, Španjolske, Francuskoj i Italiji.

Nema opasnosti od mraza

Do sada nije došlo do opasnosti od nastanka štete zbog pojave mraza. Pad temperatura na istoku tijekom posljednje dekade siječnja trajao je nekoliko dana, pri čemu su dnevne minimalne lokalno dostizale -16°C. Očekuje se da je oko Crnog mora nastala samo zanemariva šteta.

Ovi podaci su bazirani na simulacijama modela usjeva baziranim na vremenskim podacima do 10. veljače 2022. godine, a u usporedbi sa situacijom objavljenom u izdanju biltena iz siječnja 2022. (do 15. siječnja 2022.), prilagođavanje na niske temperaturne vrijednosti se donekle poboljšalo u srednjoj i južnoj Europi, posebno u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj.

Za sada nema opasnosti od mraza

Trenutna vremenska prognoza (18-24. veljače) pokazuje iznadprosječne temperature širom Europe, bez kritično niskih. Stoga, trenutno nema zabrinutosti za štete od mraza.

Suša u sjevernoj Africi

U izdanju biltena za veljaču o stanju usjeva u sjevernoj Africi naglašen je problem suše u zemljama Magreba. Poljoprivredni proizvođači se suočavaju s najvećom sušom u posljednjih nekoliko desetljeća koja će primorati vladu da poveća uvoz žitarica i subvencije.

Centralna Turska i zapadna Rusija imaju višak padalina što za sada ima pozitivan učinak.


Tagovi

Bilten Ozimi usjevi JRC MARS Europa Mediteran Usjevi Suša Magreb


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]