Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljeće 2022
  • 22.02.2022. 07:30

Kakvo nas vrijeme čeka ovo proljeće - red suše, oluja pa i mraza?

Dio Europe pogodit će suša te posebno ugroziti ratarske usjeve i masline. Na Balkanu se očekuju grmljavine s olujama, a u kasnije proljeće i mraz.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 3.536
  • 172
  • 0

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za cijelu Europu. Zimske oluje koje su proteklih dana pogodile sjever našeg kontinenta nastavit će taj trend i do proljeća. 

Eksperti ovoga servisa očekuju da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Europom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela i usmjeriti ih dalje na sjever. S iznadprosječnim oborinama suočavat će se područja od Sjeverne Irske do Škotske te baltičkih država.

Upitno navodnjavanje

S druge strane, suho vrijeme, sunce i toplina očekuju područja od Pirinejskog poluotoka do Francuske, Italije i obale Balkanskog poluotoka. Kao najugroženije prognostičari vide usjeve kukuruza i pšenice u Francuskoj te masline u južnim dijelovima Španjolske i Portugala. 

Naime, Španjolska je ove godine zabilježila svoj drugi najsušniji siječanj u 21. stoljeću, a palo je 26 posto manje kiše od uobičajenog. Prosječni nacionalni akumulacijski kapacitet pao je na otprilike 45 posto, što je na jednom mjestu dovelo do toga da izroni davno potopljeno selo. 

"Nedostatak kiše i niska akumulacija značajno će otežati mogućnost korištenja navodnjavanja. Kako ulazimo u sušnije doba godine, ovo će biti loš početak vegetacijske sezone", izjavio je meteorolog Alan Reppert

Odgađanje sjetve 

Smatra se da će ratari čak morati odgoditi sjetvu ako tlo bude previše suho. Takvi će uvjeti povisiti temperature malo više nego što bi to bilo tijekom obrasca s više kišnih razdoblja. Kada je tlo suho, ističu, više sunčeve energije ide izravno u zagrijavanje tla i zraka umjesto da isparava vlagu.  

Za taj dio Europe prognoziraju i vrlo rane vrućine, od 32 do 37°C, već u svibnju. 

Prošle je godine suša posebno pogodila kukuruz (Foto: M.Popić)

Kada je riječ o središtu kontinenta, možemo očekivati ​​prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez osobito dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena.  

Predviđaju da će oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Moguće oluje i mraz

"Na ovom području imat ćete razdoblja oluje koja će trajati možda pet dana, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, postojane oborine će se većim dijelom ondje i zadržati", rekao je viši meteorolog Tyler Roys. 

Jake oluje s grmljavinom ovog proljeća također bi mogle donijeti opasnost od štetnih vjetrova, tuče i naglih poplava. Prognostičari AccuWeather servisa pišu da se takve pojave u kasnije proljeće mogu očekivati na Balkanu

"Na tom će području vjerojatno biti povećana opasnost od oluja tijekom svibnja, budući da se hladan zrak iznad Ukrajine sudara s blagim uvjetima dalje na zapadu", kaže Roys.  

Također, sredinom petog mjeseca moglo bi doći do kasnog mraza.


Tagovi

Proljeće Dugoročna prognoza Alan Reppert AccuWeather Oluja Grmljavina Mraz Tuča Alan Reppert


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo