Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje žitarica
  • 11.11.2022. 18:00

Predviđa se pad proizvodnje, upotrebe, trgovanja i zaliha žitarica

Prognoze FAO-a su smanjenje u odnosu na prošli mjesec. Što nas očekuje u narednom periodu?

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 395
  • 68
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO je u odnosu na prošli mjesec smanjila prognozu za svjetsku proizvodnju žitarica u 2022. za 4,9 milijuna tona i sada iznosi 2.764 mil.t što je pad od 1,8 posto, odnosno 50,8 milijuna tona u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše je smanjena prognoza za pšenicu i to za 3,4 milijuna tona pa se predviđa proizvodnja od 783.8 mil. t, što je pak 4,5 mil. t iznad ostvarenog rezultata iz 2021. godine i najviša razina u povijesti. Do smanjenog prinosa i površine je došlo u SAD, no, na drugim mjestima, kako se žetva privodi kraju, prognoze ostaju nepromijenjene.

Smanjena je globalna prognoza za krupnozrne žitarice za 1.3 milijuna tona i sada iznosi 1.467 milijuna tona. To je 2,8 posto manje na godišnjoj razini i prvi pad u četiri godine. Suša je smanjila prinos kukuruza u SAD i Europskoj uniji. Prognoza proizvodnje je povećana u Ukrajini, ali je izvoz manji zbog ograničenih skladišnih površina. Svjetska proizvodnja riže u 2022/23. prognozira se na 512,6 milijuna tona, što je 2,4 posto manje u odnosu na 2021.

Sjetva pšenice u svijetu napreduje. U Europskoj uniji dio zemalja članica je već završilo ozimu sjetvu. Uvjeti su uglavnom povoljni, s izuzetkom suše u dijelovima Španjolske, Italije i Rumunjske. U Rusiji su površine nešto smanjene, kao i u Ukrajini. Azijske zemlje imaju sjetvu na iznadprosječnom nivou, a prednjače Kina i Indija. Na južnoj hemisferi u tijeku je sjetva krupnozrnih žitarica.

Iskorištenost manja

Prognoza za svjetsku iskorištenost žitarica u 2022/23. ukazuje na pad od 0,7 posto u odnosu na nivo 2021/22., što je pad od 5,4 milijuna tona u odnosu na prošli mjesec. Glavni razlog je manja industrijska upotreba kukuruza, kao i ječma u hrani za životinje te industriju. 

Globalna prognoza upotrebe krupnozrnih žitarica sada iznosi 1.485 milijuna tona. To je pad od 1,2 posto u odnosu na 2021/22. i predstavlja prvi pad u više od jednog desetljeća. 

Iskorištenost kukuruza je manja (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

Kada je riječ o pšenici, njezina globalna iskorištenost će porasti za 0,3 posto, na 775 milijuna tona. Zalihe će se smanjiti do kraja sezone 2023. za 2 posto, na 841 milijun tona. Predviđa se da će se omjer svjetskih zaliha u odnosu na korištenje opasti sa 30,9 posto u 2021/22. na 29,4 posto u 2022/23. godini.

Iznad početnog nivoa porast će za pšenicu i to za dva posto, unatoč reviziji od 3,1 milijun tona naniže ovog mjeseca zbog smanjenja količina u Ukrajini, SAD i Indiji.

Globalne zalihe krupnozrnih žitarica se predviđaju na 347 milijuna tona. To je pad za 5,3 posto. Do njega je došlo zbog očekivanog 5,5 postotnog smanjenja globalnih zaliha kukuruza. Kod riže su i dalje treće najveće zabilježene i pored smanjenja od 1,8 posto u odnosu na početni iznos.

Smanjeno trgovanje pšenicom

Prognoza za trgovanje je 469 milijuna tona. Globalno gledano, u 2022/23. očekuje se smanjenje od 2,2 posto u odnosu na 2021/22, unatoč reviziji od 1,7 milijuna tona naviše u odnosu na prošli mjesec.

FAO-ova prognoza globalne trgovine pšenicom i dalje ukazuje na pad od 1,0 posto u odnosu na razinu 2021/22. i pored izgleda za veći izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina žitarice skladišti u silo-vreće: Rade i na produženju sporazuma koji uskoro istječe

Svjetska trgovina krupnozrnih žitarica je skoro nepromijenjena i iznosila je ovog mjeseca 223 milijuna tona.

Trgovanje kukuruzom je opalo skoro neznatno, a globalno, za 2022/23 (jul/jun) predviđa se blizu 180 milijuna tona. Očekuje se da će trgovina rižom opasti za 1,6 posto zbog manje uvoza, s izuzetkom Amerike i Oceanije.


Tagovi

FAO Indeks cijena Svjetske zalihe Proizvodnja žitarica Pad proizvodnje Trgovanje žitaricama Stanje žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor